Podle českého tisku vyhrálo volby strašení

Praha  - Miloš Zeman může překvapit jen příjemně, protože si voliči od něj slibují méně, než si slibovali od jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga. Na tomto se shodují komentáře předních českých deníků Lidových novin a Mladé fronty DNES v jejich speciálních vydáních k sobotní přímé volbě prezdienta. Podle LN pak prezidentské volby vyhrálo strašení voličů.

Tyto volby byly od roku 2010 již druhé, které vyhrálo strašení. Tvrdí to komentátoři LN. Negativní kampaň podle deníku zafungovala, část voličů se cítila ohrožena a přispěchala k urnám. „Stejně zareagovali před dvěma a půl rokem ti, kteří se lekli zadlužování a řecké cesty. V tomto směru lze mít za téměř jisté, že strašit se bude i ve volbách parlamentních příští rok,“ píšou LN.  

„S jistotou lze předpovídat, že prezident neublíží tunelářům (pokud nesázíme na to, že by je pozurážel k smrti) a nějak zvlášť nepozvedne ani u nás tak vzývanou politickou kulturu,“ předpovídají LN.

Že důležitou součástí kampaně byla i demagogie a strašení voličů, píše v MfD Karel Steigerwald. „Zeman vystihl city voličské většiny a důvěřoval bezohlednému populismu. Proti jeho sugestivním zbraním Schwarzenberg vyhrát nemohl,“ tvrdí. Stiegerwaldův kolega Martin Komárek pak píše, že Zeman může překvapit jen příjemně. Je podle něj natolik zkušený, že povede mohutné tažení, aby si získal i své současné kritiky. Pokud však výrazně nezmění své chování, pak u svých kritiků i voličů podle jeho názoru neuspěje.

Karel Steigerwald, komentátor MfD

„Protischwarzenbergovské argumenty byly z politického kotlíku minulého století: kníže je kníže, není Čech, není mu rozumět, jeho žena neumí česky, on asi také ne, je to prostě cizák a nezná hymnu. Nic z toho nemá dnes smysl, ale na českém venkově to stále platí nejvíc.“ 

Šéfredaktor MfD Robert Čásenský na titulní straně deníku píše, že volba Zemana odstartovala novou politickou éru. „Je tu pět let na to, aby Zemanovi vyrostl nový silný soupeř,“ uvedl.   

LN podotýkají, že neúspěšný Karel Schwarzenberg přišel o vítězství v Písku a Českém Krumlově. „Pokud Schwarzenberg prohrál i na 'svých panstvích', zdá se, že na celostátní vítězství skutečně neměl šanci,“ soudí LN.