Německý tisk: Češi propásli šanci na změnu politiky

Berlín – K výsledku první přímé volby českého prezidenta se vyjadřuje řada německých a rakouských deníků. Podle serveru německého deníku Handelsblatt Češi zvolením Miloše Zemana prezidentem propásli šanci změnit svou politiku a místo toho se rozhodli pro zachování současného stavu. Rakouský tisk zase přisuzuje Zemanovo vítězství „špinavé protiněmecké kampani“ a obává se budoucích rozmíšek s rakouskými pravicovými populisty, kteří se budou snažit získávat levné politické body protičeskými výpady.

„Škoda, Češi se mohli v sobotu při volbě nového prezidenta rozhodnout pro skutečný nový začátek v politice. Povoláním sociálního demokrata Miloše Zemana do nejvyššího úřadu se to nestane,“ myslí si komentátor Handelsblattu, podle něhož je budoucí hlava státu „mužem statusu quo“, tedy zachování současného stavu. Patrně omylem přitom ve svém příspěvku opakovaně nastupujícího prezidenta po maďarsku překřtil na „Mikloše“.

Stefan Menzel, komentátor Handelsblattu

„Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatel není připravena.“

S podobným názorem přišel také server týdeníku Die Zeit. „Svou volbou prezidenta se Česko připravilo o šanci na změnu politického stylu,“ domnívá se jeho dopisovatelka Jennifer Schevardo, která se dlouhodobě zajímá o transofrmaci Česka a Slovenska a o česko-německé vztahy. Zeman podle ní udělal ze své provinčnosti svůj politický program a oslovil tím tu část společnosti, která se cítí nejistá v současném globalizovaném a individualizovaném světě.  

Za součást této „pohodlné provinčnosti“ považuje dopisovatelka Die Zeit i vyostřenou debatu o historii a sudetských Němcích, která podle ní nemá nic společného s česko-německými vztahy, ale která byla především „bojem starších a méně vzdělaných lidí o zachování nacionální interpretace - v tomto případě historického líčení Čechů jako obětí - jež pomáhá chránit před tím novým, které přichází zvenku“. 

Miloš Zeman
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Německý nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung se ve svém komentáři věnuje poraženému Karlu Schwarzenbergovi. Ten podle něj neuspěl, „protože ho Češi neberou jako svého“. „Přesto když pro někoho, jako je on, hlasuje přes 40 procent obyvatel malého českého národa, který věří, že je obklíčen zlými sousedy, nemusí se cítit jako poražený,“ poznamenává list v narážce na debatu o Benešových dekretech a odsunu sudetských Němců ve volební kampani.

Zeman zvolil bezprecedentní protiněmeckou špinavou kampaň

Volební kampani se v komentářích široce věnují rakouské deníky. Podle Die Presse vděčí Zeman za své zvolení „bezprecedentní protiněmecké špinavé kampani“ proti Schwarzenbergovi. „Začíná to dost zle,“ konstatuje vídeňský list s ohledem na budoucí vztahy Česka s Německem a Rakouskem.  

Podle Die Presse je sice mnoha Čechům zřejmé, že poválečné vysídlení Němců bylo bezprávím, celospolečenská shoda na tom ale zatím není. „A také nebude, dokud bezohlední lovci hlasů jako příští prezident budou kvůli krátkodobému kalkulu používat sudetskou otázku jako nástroj,“ míní Die Presse.

„Levicový populista Miloš Zeman vyvolal ve své volební kampani hrůzný soubor přízraků minulosti. Ještě hrůznější bylo ale sledovat, jak snadno a úspěšně se nechá také v Česku s těmito přízraky zacházet,“ píše rakouský Kurier, podle něhož „je děsivé, jak snadno se ještě dnes vyvolávají emoce krvavými dějinami 20. století“.   

Česko v tom podle listu ale není žádnou výjimkou. „V Budapešti sní velkouherské sny, v Polsku, když je potřeba, se používá nenávist vůči německé menšině a i v bohatém Jižním Tyrolsku lze vášně rozpoutávat hesly jako 'Pryč od Říma',“ poznamenává Kurier. „To, že nový (český) prezident bezostyšně využívá této historie pro svůj volební boj, není žádným dobrým znamením pro příští roky,“ soudí deník, který se obává, že se i v Rakousku ozvou „mistři osvědčených resentimentů vůči zlým Čechům“, kteří se budou snažit sbírat levné politické body u pravicových voličů.

Šéf EP Schulz hodnotí Zemanovo zvolení pozitivně

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz věří, že nastupující český prezident Miloš Zeman bude prezidentem dialogu a smíření. Bývalý ministerský předseda má podle šéfa europoslanců v Evropě dobré renomé. „Češi si vybrali prezidenta se silnou evropskou reputací, který jako ministerský předseda pomohl vyjednat pro Českou republiku členství v Evropské unii,“ uvedl Schulz v dnešním prohlášení.  

Podle Schulze je osobnost hlavy státu vzhledem k současné těžké ekonomické situaci obzvláště důležitá, aby podpořila lidi čelící každodenním výzvám a aby povzbudila vládu k efektivnímu řešení problémů. „Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman bude prezidentem dialogu a smíření, pod jehož správou Česká republika bude hrát významnou roli v naší debatě o budoucnosti Evropy,“ řekl také šéf europoslanců.

Martin Schulz
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup
Vydáno pod