Francouzi vyrazili do ulic podpořit sňatky homosexuálů

Paříž - Desítky tisíc lidí manifestovaly v pařížských ulicích na podporu vládního návrhu zákona, který má osobám stejného pohlaví umožnit uzavírat sňatky a adoptovat děti. Podle policie vyšlo do ulic na 125 tisíc lidí, organizátoři uvádějí až 400 tisíc. Podle nejnovějších průzkumů mají sňatky osob stejného pohlaví ve francouzské společnosti podporu. Vyslovilo by se pro ně 63 procent voličů. U adopcí dětí homosexuálními páry je ale podpora nižší, schvaluje je 49 procent Francouzů.

Manželství homosexuálů a možnost adopcí homosexuálními páry patřily k prioritám předvolební kampaně prezidenta Françoise Hollanda i jeho socialistické strany, která ovládá parlament. Poslanci se mají zákonem zabývat v úterý, proti návrhu ale důrazně vystupují francouzští duchovní. 

Vzhledem k převaze Hollandových socialistů v parlamentu se očekává hladké přijetí zákona, byť se budou muset zákonodárci vypořádat s 5 300 pozměňovacími návrhy. V případě přijetí normy se Francie stane dvanáctou zemí světa, která legalizuje sňatky osob stejného pohlaví. 

Před dvěma týdny v Paříži protestovalo proti navrženému zákonu 340 tisíc lidí. Při demonstraci, kterou podpořila i římskokatolická církev, požadovali, aby vláda o návrhu nechala hlasovat v referendu. Hollande ale takovou možnost odmítl.