Brazílie oplakává mrtvé z nočního klubu, tři lidé zadrženi

Santa Maria (Brazílie) - Brazílie truchlí nad oběťmi požáru nočního klubu ve městě Santa Maria. Zemřelo při něm nejméně 231 lidí, v nemocnici jich skončilo několik desítek. Většina obětí se udusila kouřem nebo byla ušlapána. Ve městě by se měly konat první pohřby, země vyhlásila třídenní státní smutek. V souvislosti s neštěstím byli zadrženi tři lidé.

Úřady odložily slavnost v hlavním městě, která dnes měla připomenout 500 dnů do začátku mistrovství světa ve fotbale organizovaného Brazílií. Jde o největší brazilskou tragédii svého druhu za posledních pět desítek let a o druhý nejtragičtější požár v dějinách země. Identifikováno bylo už 159 těl a úřady také snížily bilanci z 233 na 231 obětí s tím, že někteří mrtví byli identifikováni dvakrát. Kvůli neštěstí se vrátila do země i brazilská prezidentka. Ta předčasně opustila summit Latinské Ameriky a Evropské unie v Chile, aby pozůstalým vyjádřila soustrast a slíbila veškerou pomoc.

Požár vypukl v nočním podniku Kiss v jihobrazilské Santa Marii v neděli časně ráno místního času. V podniku se konala akce pro nové studenty místní univerzity. Většina obětí se udusila kouřem, někteří lidé přišli o život ve vzniklé tlačenici. Osmadvacetiletý člen účinkující kapely prý zemřel, když se vrátil do hořící budovy pro svůj akordeon. Zdravotníci ošetřili asi 117 zraněných, kteří se mnohdy nadýchali jedovatých zplodin. Nejméně 30 hospitalizovaných je ve vážném stavu.

Oběť tragédie v Santa Marii
Zdroj: ČTK/AP/Felipe Dana

Policisté pracují s hypotézou, že požár způsobily pyrotechnické efekty, které provázely vystoupení. Ve chvíli, kdy jeden z vystupujících muzikantů odpálil na pódiu pyrotechniku, se v klubu bavilo nejméně 500 lidí, podle některých zdrojů až 2 tisíce.

Kytarista kapely novinářům řekl, že skupina odehrála pět písní, když se podíval vzhůru a zjistil, že strop hoří. Hasicí přístroj, který chtěli použít, prý nefungoval. První zprávy z vyšetřování mezitím ukázaly, že ochranka nějakou chvíli bránila lidem klub opustit. Hosté v brazilských barech obvykle platí celou útratu na konci návštěvy a až pak mohou odejít.

Stanice CNN s odvoláním na tvrzení hasičů napsala, že povolení k provozování klubu vypršelo v srpnu a nebylo obnoveno. Zatím ale není jisté, jestli klub fungoval nelegálně. Zařízení prý mělo jediný východ, který sloužil zároveň jako vstup. Dobrovolníci sice začali okamžitě bourat zdi z ulice, ale s provizorním nářadím to trvalo příliš dlouho. Těla, která se nakupila v prostoru u dveří, zpomalila hasiče, kteří se snažili dostat dovnitř. Mnoho mrtvých našli záchranáři na toaletách, kam hosté utekli, protože je zřejmě v dýmu považovali za únikovou cestu.

Policie zadržela majitele klubu a dva členy kapely

Policie vzala do předběžné vazby jednoho z majitelů klubu Elissandra Sphora, zpěváka skupiny a dalšího jejího člena, který se staral o bezpečnost. V Santa Marii byl vyhlášen třicetidenní smutek. Obyvatelé města se modlili s pozůstalými na večerních vigiliích a dnes se konaly první pohřby.

Úřady musely zřídit improvizovanou márnici v místní sportovní hale, protože kapacita nemocnic nestačila. Mrtvé do haly přivážela nákladní auta k identifikaci, která ovšem může trvat dlouho, protože většina obětí u sebe neměla doklady. Podle mluvčího regionální vlády se už podařilo odvézt z prostor diskotéky těla všech mrtvých: 120 mužů a 113 žen. Policie pak prostor uzavřela a zahájila vyšetřování.