Trest smrti pro tvůrce filmu o proroku Mohamedovi, potvrdil soud

Káhira – Egyptský nejvyšší soud potvrdil rozsudky smrti nad sedmi koptskými křesťany za natočení filmu hanobícího muslimského proroka Mohameda. Stejný verdikt pro amerického kazatele Terryho Jonese soudci zmírnili na pět let vězení. Žádný z odsouzených přitom nebyl přítomen, všichni žijí v zahraničí. Proti snímku na podzim protestovaly desetitisíce muslimů po celém světě a při protestech zemřelo několik desítek lidí.

Sedm koptů, mezi nimiž je i údajný producent filmu Mark Basseley Youssef, již v listopadu egyptská justice shledala vinnými z urážky islámu a ohrožení jednoty národa. „Sedm obžalovaných bylo usvědčeno z urážky islámu, které se dopustili tím, že natočili a šířili film urážející náboženství islámu a Proroka,“ řekl soudce Saíf Nasr Sulajmán. Nejvyšší trest soudci v listopadu vynesli také nad Jonesem, kontroverzním floridským pastorem. Kromě Jonese teď egyptský nejvyšší soud verdikty smrti potvrdil.

Amatérský snímek Nevinnost muslimů, který podle egyptského soudu uráží islám a proroka Mohameda, v září po svém zveřejnění na internetu okamžitě vyvolal náboženské bouře v celém muslimském světě.

Všichni odsouzení žijí mimo egyptské území. Jsou mezi nimi koptský křesťan Morris Sadek, který video pověsil na web, i údajný producent filmu, pětapadesátiletý Mark Basseley Youssef, který žije ve Spojených státech, kde byl i trestaný za bankovní podvod.

Pákistánské protesty proti filmu Nevinnost muslimů
Zdroj: ČTK/AP/B.K. Bangash

Každý má právo být idiot

„Každý má právo na svobodu projevu. I právo být idiot, což tvůrci toho filmu zřejmě jsou,“ uvedl mluvčí Rady pro americko-islámské vztahy Hooper Ibrahim. Kvůli filmu ale lidé i umírali, masové demonstrace propukly například v Jemenu, Súdánu a Tunisku.

Egypt vynese rozsudek nad autory filmu Nevinnost muslimů (zdroj: ČT24)