Nejméně 20 mrtvých po pádu letadla v Kazachstánu

Almaty - V Kazachstánu se poblíž města Almaty zřítilo dopravní letadlo Challenger 200 kazašské společnosti SCAT. Není jasné, kolik bylo přesně lidí na palubě, informace se rozcházejí. Zatímco agentura Reuters píše o 22 lidech, agentura Interfax udává, že na palubě bylo 15 cestujících a pět členů posádky. Je ale jisté, že nehodu nikdo nepřežil.

Telefonát Lenky Kabrhelové (zdroj: ČT24)

„Na palubě bylo pět členů posádky a 15 cestujících. Podle předběžných údajů nikdo nepřežil,“ oznámila agentura Interfax. Stroj dopadl u farmy poblíž vesnice Guldala. Místo havárie úřady uzavřely, pracují tam představitelé prokuratury, policie a letiště. Záchranáři už našli černou skříňku. Ta by měla objasnit příčinu nehody.

„Nezačalo hořet, nedošlo k explozi. Letadlo se prostě zřítilo k zemi,“ uvedl Yuri Ilyin, zástupce místních záchranných složek. Předběžnou příčinou nehody je špatné počasí, v té době byla na místě hustá mlha. Havárie se stala při přistávacím manévru asi 5 kilometrů od letiště.

Bylo vidět sotva na 200 metrů. Pilot se před zahájením přistávacího manévru snažil ještě letadlo zvednout, aby se pokusil o druhé přistání. Jenže v mlze se zřejmě špatně zorientoval, nezvládl řízení a narazil do země.

Letoun kanadské výroby byl na cestě z Kokshetau na severu Kazachstánu do Almaty na jihu země. Letadlo patřilo soukromým kazašským aerolinkám SCAT, které se specializují na vnitrostátní lety. Kazašské úřady nyní zjišťují totožnosti obětí. Lístky na vnitrostátní lety se prodávají v různých pokladnách, není proto zatím jasné, kdo přesně v letadle seděl. 

Podle agentury ITAR-TASS byl letoun CRJ-200 vyroben v roce 2000, v červnu 2011 absolvoval opravu a průkaz o letové způsobilosti platil až do letošního září. Letadlo mělo nalétáno téměř 26 tisíc hodin.

Jde o druhé velké letecké neštěstí v Kazachstánu během krátké doby: 25. prosince na jihu země při havárii vojenského dopravního letounu Antonov An-72 zahynulo 27 lidí.