Šéf egyptské armády varuje před kolapsem státu

Káhira - Politická nejistota v Egyptě by mohla vést až ke kolapsu státu. Řekl to egyptský ministr obrany. Egypt sužují rozsáhlé protivládní demonstrace. Tisíce lidí včera v ulicích požadovaly demisi prezidenta Mursího, který přitom nařídil zákaz nočního vycházení, aby zamezil dalším násilnostem. Ty si od konce minulého týdne vyžádaly skoro 60 obětí. V některých oblastech má výjimečný stav trvat 30 dnů.

Jen včera při nepokojích zemřeli tři lidé. Ministr obrany generál Abdal Fatah Sisi se obává: „Pokračování soupeření různých politických sil… kvůli řízení státních záležitostí by mohlo vést ke zhroucení státu.“ Sisi ujistil, že v této situaci armáda bude představovat „pevný a soudržný blok“, na kterém stát spočívá.

Jako šéf egyptské armády zároveň obhajoval také rozmístění jednotek v Port Saídu a v Suezu, které tam působí již několik dní. Cílem je prý ochránit životně důležité strategické zájmy státu, především Suezský průplav.  

Násilnosti v minulých dnech zasáhly právě města na severu země v oblasti Suezského kanálu. Prezident Muhammad Mursí kvůli střetům vyhlásil ve třech severoegyptských regionech v neděli výjimečný stav. V některých oblastech platí i zákaz nočního vycházení, jenže příznivci opozice se jím neřídí.

Komentář Jana Čuříka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod