Americkým ministrem zahraničí opět člověk s českými kořeny

Washington - Americký Senát podle očekávání potvrdil nominaci Johna Kerryho na post ministra zahraničí. Členem zahraničního výboru Senátu, který dnes jeho nominaci schválil, je Kerry už 28 let a poslední čtyři roky mu předsedal. Dlouholetý senátor, veterán z Vietnamu a neúspěšný prezidentský vyzyvatel George Bushe z roku 2004 nahradí v úřadu Hillary Clintonovou. I když se odcházející Clintonová chce načas stáhnout z veřejného života, rostou spekulace o její možné prezidentské kandidatuře v roce 2016.

Tak drtivou většinu jinak stranicky jasně rozdělený Senát už dlouho neviděl. Pro Johna Kerryho coby matadora horní komory i zahraniční politiky bylo zvolení 94 hlasy ze 100 vlastně jen formalitou. Kerryho cesta do čela největší diplomatické mašinerie na světě je tak volná. Podle bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové na tomto postu opět stane člověk s českými, respektive moravskými kořeny. Kerryho praděd pocházel z Horního Benešova.

Za odcházející Clintonovou je skoro milion nalétaných mil a rekordních 112 navštívených zemí. „Byla mimořádnou ministryní zahraničí. Podtrhl bych tři věci. Za prvé byla skutečnou politickou těžkou vahou. Za druhé byla i rockovou hvězdou reprezentující Spojené státy po celém světě. A za třetí neuvěřitelně tvrdě pracuje. Všechny tyto vlastnosti jste mohli v uplynulých čtyřech letech vidět,“ shrnul profesor Harvardské univerzity Graham Allison.

Kerry vynesl Obamu na světlo

Prezident Barack Obama obměňuje na úvod druhého mandátu svůj zahraničněpolitický a bezpečnostní tým. Kerryho nominací se uzavírá pozoruhodný kruh americké politiky. Byl to právě Kerry, kdo při své prezidentské kandidatuře v roce 2004 požádal tehdy neznámého senátora z Illinois, aby přednesl jeden z hlavních projevů demokratického sjezdu. Tím senátorem byl Obama, který se jím zapsal do povědomí své strany a o čtyři roky později získal její prezidentskou nominaci.

Kerry po hlasování uvedl, že by se měl rozloučit se Senátem projevem ve středu. Po jeho očekávané rezignaci by měl guvernér státu Massachusetts, který Kerry v Senátu zastupuje, jmenovat nového prozatímního senátora a vypsat doplňovací volby. Ty by se měly podle amerických médií konat koncem června.

České stopy v americké diplomacii

Americká diplomacie je plná českých stop. Madeleine Albrightová je rodilá Pražanka, Condoleezza Riceová napsala disertaci o Československu, Hillary Clintonová byla přítelkyní Václava Havla. Ani John Kerry není výjimkou. Po matce patří do americké dynastie Forbesů, předkové z otcovy strany pocházejí z Horního Benešova na Moravě.

Kerryho praděd se jmenoval Benedikt Kohn a byl zde nájemcem pivovaru, potvrzuje kronikář Vlastimil Habarta. Pivovar už nestojí, místní slavného krajana objevili před devíti lety, když kandidoval na prezidenta USA. O nabízené čestné občanství ale Kerry neprojevil zájem. I jeho předkové z babiččiny strany pocházejí z Moravy, později žili ve Vídni. Prarodiče Ida a Friedrich Kohnovi si změnili příjmení a v roce 1904 vycestovali do USA.

Lesk mocného muže vábí i Rakušany. Tamní landsmanšaft tvrdí, že jeho židovští předkové byli vlastně sudetští Němci, což ale genealogové zpochybňují. Sílící antisemitismus koncem 19. století mnohé Židy donutil ke změně jména i víry a pak i cestě za oceán. Ještě netušili, že tak uniknou holocaustu. Stejně jako Albrightová ztratil i Kerry evropské příbuzné v nacistických lágrech. Dva sourozence jeho babičky v srpnu 1942 odvedli z vídeňské Sterngasse 11 přímo do Terezína. Ani jeden nepřežil. A stejně jako Albrightová se to i Kerry dověděl od novinářů.

Předkové Johna Kerryho
Zdroj: ČT24

Schválení ministra obrany a šéfa CIA bude obtížnější

Kromě Kerryho Obama navrhl bývalého republikánského senátora Chucka Hagela do čela ministerstva obrany. Prezidentův protiteroristický poradce John Brennan je nominován na funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA). Předpokládá se, že schvalování Hagela i Brennana bude komplikovanější, přestože demokraté mají v Senátu většinu. Horní komora Kongresu musí potvrzovat všechny vysoké představitele administrativy a federální soudce.

Vydáno pod