Vojákovi bez končetin transplantovali lékaři obě paže

Baltimore (USA) – Američan Brendan Marrocco, který jako voják v Iráku přišel při výbuchu v roce 2009 o všechny čtyři končetiny, se chce vrátit do normálního života. Šestadvacetiletý Newyorčan to řekl na tiskové konferenci v nemocnici v Baltimoru, ve které mu v prosinci transplantovali obě paže najednou.

Operace trvala 13 hodin a je teprve sedmým podobným úspěšným zákrokem v USA. První transplantace dvou paží od zemřelého muže se uskutečnila v Německu v roce 2008.

Marrocco již může pažemi hýbat, ale po dobu několika měsíců bude třeba šesti hodin rehabilitace denně, aby ruce dobře ovládal, upřesnil jeden z ošetřujících lékařů. Podle šéfa transplantačního programu nemocnice Jamieho Shorese potrvá dva až tři roky, než budou paže plně fungovat.

„Sportoval jsem a chci se k tomu skutečně vrátit. Jedním z mých cílů je ujet maraton na speciálním kole,“ prohlásil mladík, který se již naučil chodit na protézách. Smířil se s tím, že ke svému oblíbenému fotbalu se nevrátí, ale chce v budoucnosti například plavat. Také je odhodlaný opět řídit auto. „Najdu způsob, jak dělat vše, co pro mne bude skutečně důležité,“ je přesvědčen bývalý četař pěchoty.