Spojenci v Mali postupují bez většího odporu nepřítele

Bamako - Francouzské jednotky pronikly zatím nejdál na sever Mali. Obsadily letiště ve třetím největším městě Kidal, vzdušný prostor tu kontrolují vrtulníky. Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault žádá okamžité vyslání mezinárodních pozorovatelů. Bezpečnost v místech osvobozených od islamistů mají zajistit především vojáci malijské armády, k jejichž výcviku vyšlou evropské země vojenské instruktory.

Islamisté ztratili už všechna tři strategická místa v zemi - Gao, Timbuktu a teď Kidal. K jejich dobytí se hlásí i Tuaregové – separatistický kmen, který chce v severní části vytvořit svůj nezávislý stát Azavad. Tuaregové podporují francouzské jednotky, ale návrat malijské armády na sever kategoricky odmítají. Její vojáky obviňují z masového zabíjení civilistů. Armáda slíbila, že případy násilí bude vyšetřovat a případné viníky potrestá.

Islamisté spojencům při postupu spojeneckých jednotek do uvedených měst nekladli větší odpor, mezinárodní společenství se ale obává dalších masakrů. Proto i po vyhnání islamistů by osvobozená místa měla být pod kontrolou zahraničních vojáků. Francie už oznámila, že její jednotky v Mali zatím zůstanou, postupně předají kontrolu africkým jednotkám pod mandátem OSN. Británie posílí logistickou podporu a vyšle 350 vojenských instruktorů pro výcvik vojáků v Mali i v okolních zemích. Mise bude součástí kontingentu Evropské unie.

Ofenziva místních a francouzských jednotek pokračuje v Mali třetím týdnem. Vítězné tažení v Mali ale nahání strach sousedním státům. Islamističtí bojovníci by se totiž mohli přes propustné hranice lehce přesunout do Alžírska a Libye.

Kidal leží asi 1500 kilometrů od metropole na vzdáleném severovýchodě země nedaleko hranice s Alžírskem. Město je baštou islamistické skupiny Ansar Dine napojené na severoafrickou větev teroristické sítě al-Káida. Z města již podle OSN utekly stovky lidí do severněji položených vesnic. Z historického Timbuktu bylo v úterý ohlášeno drancování obchodů, jejichž majitelé byli obviněni ze spojenectví s islamisty.

Francouzští vojáci v Mali
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Většina rukopisů z Timbuktu je v bezpečí

Drtivá většina vzácných rukopisů a knih ze severomalijského Timbuktu se nachází na bezpečném místě, kam byly uloženy ještě před loňským vpádem islamistů. Timbuktu při pondělní ofenzivě dobyly francouzské a malijské jednotky. Z města pak přišly zprávy o tom, že radikálové prchající před postupujícími jednotkami zapálili knihovnu, kde se podle malijského ministerstva kultury mohlo nacházet až 100 000 rukopisů. Starosta Timbuktu v této souvislosti uvedl, že jde o kulturní zločin.

„Ve skutečnosti hodně přeháněli… ke škodám došlo a některé předměty jsou zničeny nebo ukradeny, ale rozsah škod je podstatně menší, než se uvádělo v pondělí,“ řekl pracovník sbírek na univerzitě v Jihoafrické republice Shamil Jeppie, který má na starosti projekt záchrany rukopisů z Timbuktu. Podle něj archiváři začali přemísťovat dokumenty do hlavního města Bamaka ještě před loňským vpádem islamistů do Timbuktu, aby je před radikály ukryli.

Rukopisy z Timbuktu mnohdy pocházejí z 15. a 16. století, kdy bylo toto město střediskem muslimského duchovního života a vzdělanosti.