Francie zasáhla: Pilulky Diane 35 nepředepisovat a neprodávat

Paříž – Francouzští lékaři ode dneška nesmějí předepisovat lék Diane 35, který se používá proti akné i jako antikoncepce. Francie se rozhodla zastavit prodej tohoto léku, protože od roku 1987 zemřely nejméně čtyři jeho uživatelky. Podle úřadů ale není důvod k panice. Tyto pilulky firmy Bayer se používají i v Česku, ve Francii je bere na předpis 315 tisíc žen.

Podle francouzské státní agentury pro bezpečnost léků ANSM není důvod k panice. Pacientky nemají přerušovat léčbu ihned, ale jen kontaktovat svého lékaře. Diane 35 a příbuzné verze budou staženy z trhu postupně do tří měsíců, aby ženy měly čas si najít náhradní preparáty.

Podle expertů zvyšuje Diane 35 riziko krevních sraženin. ANSM eviduje 125 trombóz a čtyři úmrtí, která se připisují tomuto léku za posledních 25 let. Hovoří se také o třech dalších úmrtích, za nimiž je možná používání tohoto léku. Podle francouzského úřadu je u uživatelek Diane 35 čtyřnásobné riziko onemocnění trombózou žil.

Farmaceutická firma Bayer se sídlem v německém Leverkusenu je francouzským zákazem překvapena. „Nám dosud nejsou známy žádné nové nebo vědecké poznatky, které by zpochybňovaly hodnocení rizik spojených s užíváním,“ řekla mluvčí firmy. Francouzská ANSM prý firmu o zákazu přímo neinformovala. Bayer se nyní pokusí s francouzským úřadem navázat dialog. V samotném Německu přípravek nesmí být předepisován jako antikoncepční pilulka, ale jen jako lék při hormonálních poruchách. Firma Bayer konstatuje, že lék Diane 35 se po čtvrt století prodává ve 116 zemích a nikdy nebyl z bezpečnostních důvodů stažen z trhu.