Izraelský nálet na Sýrii už má dva mrtvé

Damašek - Dva lidé zemřeli a pět dalších je zraněných po ostřelování vojenského výzkumného centra izraelským letectvem nedaleko syrského Damašku. Izraelské střely prý kromě toho zasáhly i kolonu aut u syrsko-libanonských hranic. Cílem byl údajně kamion se zbraněmi pro hnutí Hizballáh. Informovala o tom syrská televize, izraelská armáda útoky nekomentovala.

Podle syrské armády překročila izraelská letadla hranici pod radarovou hranicí a za svítání. Jejich cílem bylo vývojové centrum blízko Damašku zaměřené na vojenský výzkum a modernizaci techniky. Jaké programy tam probíhají, není jasné. Podle syrských státních médií je ale budova srovnaná se zemí.

„Tento útok je jedním z dlouhého listu projevů agrese a kriminality proti Arabům a muslimům,“ uvedla v prohlášení syrská armáda. Armáda zároveň popřela původní zprávy, podle kterých byl zasažený konvoj, který přesouval moderní protitankové a protiraketové střely. Ten měl údajně směřovat k libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh. „Cílem byl nákladní vůz se zbraněmi, který směřoval ze Sýrie do Libanonu,“ uvedl nejmenovaný západní diplomat.

Libanonská armáda poukazuje na zvýšenou aktivitu izraelského vojenského letectva nad jižním Libanonem v uplynulém týdnu. Za uplynulých necelých 24 hodin narušilo libanonský vzdušný prostor nejméně 16 izraelských bojových letounů.

Největší starosti dělá izraelským bezpečnostním představitelům možnost, že by Hizballáh mohl dostat do rukou syrské chemické zbraně a protivzdušné rakety SA-17. Kdyby se tak stalo, změnilo by to rovnováhu sil v regionu a výrazně by to omezilo schopnost Izraele provádět vzdušné výpady do Libanonu. Izrael je přesvědčen, že Damašek dostal baterii protiletadlových střel SA-17 od Ruska po údajném izraelském náletu z roku 2007, při němž byl zničen nedokončený syrský jaderný reaktor.

Počátkem týdne Izrael přemístil baterii svého protiraketového obranného systému Železná klenba k městu Haifa na severu země. Haifa byla terčem silného raketového ostřelování palestinskými radikály během letní války mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006. Izraelská armáda označila nynější přesun protiraketové baterie k Haifě za „rutinní“.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)