Srbský vtípek s polonahou moderátorkou asi jen tak neprojde

Bělehrad – Už dva a půl milionu lidí si na YouTube pustilo (cenzurovaný) klip, v němž srbský premiér Ivica Dačić odpovídá na otázky vyzývavé moderátorky, která nemá pod minisukní kalhotky. Recese natočená skrytou kamerou a odvysílaná stanicí Pink má ale dohru: do věci se vložil srbský svaz novinářů a policejní odbory. Ministerský předseda situaci zatím nekomentoval.

Nezávislý svaz srbských novinářů označil recesistickou akci za „nedůstojnou a nepřijatelnou provokaci“, která popírá standardy seriózní žurnalistiky a může být pokládána za pornografii. Policejní odboráři zase vznesli oficiální dotaz ohledně profesní úrovně premiérovy ochranky. Až do zveřejnění skandálního videa prý členové ochranky netušili, jaké ostudě byl předseda vlády během interview vystaven. Jejich nejvyšším šéfem je přitom sám Dačić, který kromě postu předsedy vlády řídí i resort vnitra.

Cílem srbských recesistů bylo zjistit reakci nic netušícího ministerského předsedy, který byl připraven na věcný rozhovor o státnických záležitostech. Namísto toho dostal otázku, co by si myslel o vdané ministryni své vlády, která by měla milence. Otázka byla o to zákeřnější, že nemanželské vztahy některých bělehradských ministrů jsou prý veřejným tajemstvím.

Sedmačtyřicetiletý socialista Ivica Dačić stojí v čele srbské vlády od loňského července. Bývalý mluvčí někdejšího autoritářského prezidenta Slobodana Miloševiče zároveň vykonává i funkci ministra vnitra. V letech 2008–2012 byl vicepremiérem a ministrem vnitra, dvakrát také neúspěšně kandidoval na prezidenta. Klíčovým cílem jeho koaličního kabinetu je podle Dačiče členství země v Evropské unii. Od spojení s Miloševičem se distancuje s tím, že ho minulost nezajímá, neboť ji nelze na rozdíl od budoucnosti změnit.

Sám premiér choulostivou situaci poměrně zdatně zvládl. Když zjistil, že moderátorka pod krátkou sukní nemá vůbec nic, mírně znejistěl, ale pohoršení najevo nedal. Záležitost zatím nijak nekomentoval.