Grilování budoucího ministra obrany: Armáda USA musí být nejsilnější na světě

Washington – Bývalý republikánský senátor Nebrasky Chuck Hagel dnes vstoupil do jámy lvové, aby se před republikánským senátním výborem obhájil jako budoucí ministr obrany. Oproti minulosti přitom přitvrdil v postoji vůči Íránu. Hagela nominoval do své vlády znovuzvolený prezident Barack Obama. Ve funkci by měl nahradit odcházejícího Leona Panettu.

Spojené státy musí mít nadále nejsilnější armádu na světě a zůstat na mezinárodní scéně vůdčí silou, řekl Hagel. Amerika „se musí ve světě angažovat, a ne se stáhnout“, dodal. 

V minulosti se přitom Hagel postavil proti případnému vojenskému útoku proti Íránu ze strany Izraele nebo Spojených států. Jak se ale blíží jeho nástup do funkce ministra obrany, názory na Írán přitvrzuje. Dnes před republikánskými senátory prohlásil, že nepřipustí, aby Teherán získal jadernou zbraň. „Aby bylo tohoto cíle dosaženo, musí být na stole všechny možnosti,“ řekl Hagel. „Zajistím, aby Pentagon byl připraven na jakoukoli alternativu,“ dodal. 

Zároveň vyslovil podporu Izraeli, chce prý, aby si židovský stát udržel v regionu náskok z hlediska vojenské techniky. 

Zatím ale republikány Hagel příliš nepřesvědčil. Před dnešním slyšením ho otevřeně podpořil jen jeden z 45 republikánských senátorů. I když jejich hlasy budoucí ministr nepotřebuje, protože mu stačí podpora 55 demokratických senátorů, přeci jenom by mohli republikáni jeho nástup do funkce zkomplikovat. Obstrukcemi můžou jeho potvrzení protahovat.   

Senátor John McCain:

„Naše obavy se týkají vašeho profesionálního úsudku a vašich názorů na klíčové oblasti národní bezpečnosti, jako je Blízký východ.“

Republikánům se nelíbí, že Hagelovy názory nejsou konzistentní. Senátor James Inhofe dnes prohlásil, že Hagel není tou správnou osobou, která by měla vést Pentagon v „tomto důležitém a riskantním čase“, když jsou jeho názory často „mimo hlavní proud“.

Například v roce 2003 podpořil válku v Iráku, krátce nato se ale postavil ostře proti. V minulosti hájil také řešení íránské otázky diplomatickou cestou a republikány nepřesvědčil ani výroky z roku 2008 o vlivu takzvané židovské lobby na americkou politiku. „Židovská lobby tady zastrašuje spoustu lidí. Jsem senátor Spojených států, nejsem izraelský senátor,“ prohlásil tehdy. Dnes tohoto výroku zalitoval.

Hagel byl přitom 12 let senátorem za republikány. Pokud se stane ministrem obrany, bude prvním šéfem Pentagonu, který bojoval ve Vietnamu.

Vydáno pod