Bilion dolarů pro oběti Sandy - následky jsou znát i po čtvrt roce

Washington - Senát schválil pomoc pro lidi postižené řáděním superbouře Sandy. Do států na severovýchodě země by měl putovat v přepočtu skoro bilion dolarů, a to zejména do New Yorku a New Jersey. Právě tady jsou často následky bouře znát i dnes a lidé už ztrácejí trpělivost.

Je to čtvrt roku, co na východní pobřeží USA udeřila Bouře Sandy, někde to ale stále vypadá, jako by hurikán udeřil včera. Rodina Nicole Chatiové už tři měsíce čeká na razítko úřadů, aby mohla zbourat poničený dům. Za ruinu domu musí stále platit hypotéku, k tomu pronájem náhradního bytu a peníze z pojistky taky ještě nedostali. 

Stovky obětí hurikánu dál přebývají v provizorních příbytcích. A i když vláda tvrdí, že pomáhá, jak může, a posílá další peníze, nervozita roste. „Myslím, že je na čase, aby úředníci vylezli z teplých postelí a domů a řekli si: Opravdu bych chtěl, aby moje děti a vnoučata byly v takové situaci?“ říká zakladatelka střediska pomoci Donna Graziano. 

Krizové centrum nabízí pomoc pro oběti hurikánu Sandy
Zdroj: Spencer Platt/Getty Images/ISIFA

Alespoň na chvíli by mohl uklidnit rozhořčení fakt, že Senát schválil v pondělí finanční pomoc ve výši 50,5 miliardy dolarů. Peníze by měly putovat do států na severovýchodě země, zejména do New Yorku a New Jersey. Právě tady udeřila Sandy nejsilněji. 

Superbouře Sandy na konci loňského října nejprve prošla Karibikem, kde pustošila Jamajku, Haiti, Dominikánskou republiku a Bahamy, pak zasáhla východní pobřeží USA. Co neponičil vítr, to pak dodělaly následné záplavy. Škody se vyšplhaly přes 50 miliard dolarů. Jen ve Spojených státech nepřežilo 131 lidí, celkový počet obětí bouře byl pak skoro dvojnásobný.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)