Malý Libanonec zůstal viset na lanovce za rukáv bundy

Bejrút - Osmiletý Libanonec v lyžařském středisku Fárajá Mzár nestačil vystoupit z lanovky, zachytil se za rukáv své bundy za sedačku a zůstal viset 12 metrů nad sněhovou pokrývkou. Chlapec nakonec přežil nehodu bez úhony. Hlavně díky muži z obsluhy vleku, který za ním bez jakéhokoliv jištění doručkoval po lanu lanovky.

Osmiletý Ádil visel pod sedačkou 20 minut. Byl na školním lyžařském zájezdu a vedoucí mu dovolil, aby na lanovku nastoupil sám. Matka přiznala, že si to syn přál. A tak jel sám na čtyřsedačce.

Když dojel zastávku, kde měl vystoupit, neměl dost síly zvednout bezpečnostní zábranu a seskočit. Volal na personál o pomoc, ale marně. Lanovka se vydala k dalšímu vrcholu, zatímco se chlapec stále snažil dostat dolů. Nakonec zůstal viset ve vzduchu, zavěšen pouze za rukáv, který na sedáku uvízl.

Podle chlapcovy matky ale ještě ani v tomhle okamžiku nikdo z personálu vleku nereagoval. Obsluha lanovku zastavila, až když na incident upozornil svědek. Lyžaři pod lanovkou pak chlapci radili, aby odhodil lyže a v klidu čekal na záchranu.

Pohotovost projevil jediný člen personálu. Bez jištění začal k sedačce ručkovat po laně lanovky. Podařilo se mu dostat se k chlapci a vysadit ho zpět na sedák. „Nedokážeme mu dost poděkovat,“ řekla matka, která si ale také stěžovala, že na místě nebyl žádný zdravotník, který by mohl chlapce ošetřit, kdyby se mu něco stalo.