Nové zvony pro Notre-Dame - Pařížané uslyší zvuk středověku

Paříž - Do Paříže dorazilo ze sléváren devět nových zvonů pro katedrálu Notre-Dame. Přivítat je přišli místní i řada turistů. Zvony nahradí ty stávající z roku 1856, které už jsou delší dobu rozladěné. Plánovaná výměna je součástí oslav 850. výročí od zahájení výstavby katedrály.

Paul Bergamo zkouší každý zvon, který slévárna Cornille-Havard vyrobí. Kombinace původních metod s počítačovými technologiemi mu teď umožnila vytvořit i historickou zakázku pro Paříž. Osm z devíti nových zvonů pro katedrálu Notre-Dame prošlo rukama právě jemu. Devátý zvon Marie vyrobila slévárna v Nizozemsku. 

„Myšlenkou tohoto projektu bylo vytvořit pro Notre-Dame kopii původních zvonů – zvony stejně silné a se stejným zvukem. To znamená, že znovu uslyšíme zvonění jako lidé od středověku až do Francouzské revoluce,“ říká Paul Bergamo, šéf slévárny Cornille-Havard. 

Zvony váží dohromady 23 tun a nesou jména svatých. Jejich výroba stála 2 miliony eur. Peníze získala katedrála z darů veřejnosti. Od soboty do 25. února si je lidé mohou přijít přímo do Notre-Dame prohlédnout. Pak budou práce pokračovat. „Zvony musíme nainstalovat do věží a co nejlépe naladit, aby je lidé mohli slyšet 24. března na Květnou neděli,“ plánuje Bergamo. 

Z původní sestavy zůstává v jižní věži už jen největší zvon Emanuel, kterému je více než 300 let. Ten je slyšet ale jen při svátcích a zvláštních příležitostech, Francouzům například oznámil konec obou světových válek nebo příjezd papeže.

Notre-Dame bude mít nové zvony (zdroj: ČT24)