V Arménii byl postřelen prezidentský kandidát, hrozí odklad voleb

Jerevan - Kandidát na úřad arménského prezidenta Parujr Ajrikjan byl ve čtvrtek před půlnocí postřelen. Podle místní televize na něj neznámí útočníci vypálili dvě rány přímo na dvoře jeho domu v centru Jerevanu. Politik byl zasažen do ramene, nyní je v nemocnici a je mimo ohrožení života. Pokud by však nebyl schopen vést kampaň, mohly by být volby odloženy.

Bývalý sovětský disident Ajrikjan je jedním z osmi kandidátů, kteří mají ve volbách plánovaných na 18. února usilovat o post hlavy státu. 63letý Ajrikjan přitom nepatří mezi hlavní favority. V případě zhoršení jeho zdravotního stavu by mohly být volby odloženy podle ústavy o dva týdny. V případě kandidátovy smrti by dokonce musely být vypsány znovu a uskutečnily by se do 40 dnů.

„Ti, kdo to udělali, chtěli destabilizovat situaci v zemi, ale to se jim nepovedlo,“ prohlásil předseda arménského parlamentu Hovik Abrahamjan. „To, zda budou volby odloženy, či nikoli, bude záležet na stavu Parujra Ajrikjana,“ potvrdil Abrahamjan.

Za favorita voleb je považován stávající prezident Serž Sargsjan, jenž prezidentský úřad obhajuje. Ajrikjan je zakladatelem a předsedou umírněné opoziční strany Svaz pro národní sebeurčení Arménie.