Mursí je nepřítelem boha, křičí davy v Egyptě

Káhira - Hlavní dopravní tepny v Káhiře odpoledne i přes deštivé počasí zaplnily tisíce lidí, kteří s transparenty požadují „spravedlnost“ pro šest desítek obětí nejnovějších násilností v zemi. Asi 6 000 lidí dorazilo k prezidentskému paláci a začalo na něj házet zápalné láhve. Stráž zakročila vodními děly. Prezidentovi Mursímu vyčítají, že zradil odkaz předloňského protivládního povstání. Stovky lidí vyrazily do ulic také v druhém největším městě Alexandrii a také v Ismáílíji. Při demonstracích u prezidentského paláce zemřel nejméně jeden člověk, desítky dalších utrpěly zranění.

Asi 6000 lidí dorazilo k prezidentskému paláci a začalo na něj házet zápalné lahve. Stráž zakročila vodními děly. Shromáždění lidé tloukli na brány a přes zeď lemující palác házeli boty a kameny. Nakonec začaly létat také zápalné lahve a lidé na prezidentovu adresu volali „odejdi, odejdi“. Uvnitř areálu vzplál strom a palácová stráž demonstranty rozháněla vodními děly, slzným plynem a také střelbou do vzduchu.

„Není boha kromě Alláha a Muhammad Mursí je nepřítel boha,“ skandovali účastníci protestu v Port Saídu u Suezského kanálu. Port Saíd si mimo jiné připomíná rok od masakru na místním fotbalovém stadionu, při kterém bylo zabito 70 lidí. O víkendu zde při násilnostech souvisejících s rozsudky smrti nad 21 fanoušky místního fotbalového klubu za tento masakr zemřely další desítky lidí. Někteří muži zde dnes byli oblečeni v černém na znamení smutku a hrozili pěstmi.  

Egypťané Mursího zvolili prezidentem loni v červnu poté, co vládu jeho předchůdce Husního Mubaraka v únoru 2011 ukončila 18denní pouliční revolta. Demonstranti teď Mursímu vyčítají, že ve svých rukou soustředil příliš velkou moc a zradil tak ducha tehdejšího povstání.

Opoziční Fronta národní spásy požaduje vznik vlády národní jednoty nebo revizi kontroverzní ústavy. Vlivné islamistické hnutí Muslimské bratrstvo, z nějž Mursí vzešel, opozici viní ze snahy prezidenta svrhnout.

Podle arabisty Štěpána Macháčka je nyní skutečně ochota k dialogu větší. Na druhou stranu ale opozice dál trvá na požadavcích, které by měla vláda splnit. Chce přepsání kontroverzních částí ústavy a vládu, která by sloužila celému národu. Podpora vládnoucího Muslimského bratrstva se ukáže v březnových parlamentních volbách.