Brit vymyslel pro Peking kolo, které čistí vzduch

Peking - Čínskou metropoli trápí v posledních dnech extrémní znečištění vzduchu. Hodnoty škodlivin tam až 20násobně přesahují limity povolené Světovou zdravotnickou organizací. Mnoho lidí vůbec nevychází, většina ale musí. Jeden Brit proto vymyslel, jak se po městě dopravovat zdravě a bez dýchání smogu.

Mladý vynálezce Matt Hope přišel s řešením, jak si poradit s hustým a všudypřítomným smogem. Tím je kolo, které šlapáním čistí vzduch. „Lidi tady chtějí dýchat přes cokoliv, co odstraní všechny škodliviny. Já jsem proto vymyslel něco, co vám vzduch vyčistí a navíc bez potřeby vnějšího zdroje energie,“ dodává britský umělec. 

Myšlenkou se začal Hope zabývat ve chvíli, když chtěl upozornit svět na enormní znečištění v Číně. Jeho dýchací bicykl se skládá z jednoduchých a běžně dostupných součástek. Právě proto by se podle umělce mohl snadno začít vyrábět ve velkém. 

Matt Hope, britský umělec a vynálezce

„Našel jsem doma jeden malý starý a zbytečný generátor. A tak jsem šel do Walmartu a koupil tohle kolo, asi za 32 dolarů. Dal jsem na něj generátor. No a mezitím jsem ve studiu vyrobil jednoduché udělátko na čištění vzduchu. No a celé to funguje tak, že šlapáním filtrujete vzduch.“ 

Vzduchový filtr je vyrobený z běžného koše na odpadky, který funguje jako ionizér. Čerstvý vzduch pak jde potrubím do pilotní masky. Výsledný vzhled má hlavně šokovat, provokovat a ukázat na paradox, že se v Číně bude muset jezdit na kole s dýchacím přístrojem. 

„Chci hlavně ukázat, kam to celé směřuje. To, co se děje tady, se v Británii nedělo ani za dob průmyslové revoluce. Lidi tady jsou na ledasco zvyklí, ale tohle už je moc,“ doplňuje konstruktér Hope, který vystudoval umění v Británii a ve Spojených státech a do Číny se odstěhoval v roce 2007 pro načerpání nové inspirace. Už teď se chystá dál upozorňovat na čínskou politiku životního prostředí. 

Kolo, které čistí vzduch (zdroj: ČT24)