USA varují Sýrii před převozem zbraní do Libanonu

Damašek – Bílý dům varoval Sýrii, aby nepřevážela zbraně do sousedního Libanonu. Výzva přichází dva dny poté, co Izrael podle svých slov bombardoval konvoj se zbraněmi určenými pro libanonské hnutí Hizballáh. Sýrie ale tvrdí, že nálet srovnal se zemí vědecké vojenské centrum poblíž Damašku. Syrské ministerstvo zahraničí proto zaslalo stížnost OSN a hrozí odvetou.

Odcházející ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová také kritizovala Írán a Rusko za údajné poskytování vojenské a finanční podpory syrskému režimu. Írán podle ní pomoc dokonce stupňuje. Teherán je považován za hlavního blízkovýchodního spojence syrské vlády, která už skoro dva roky bojuje s protirežimními povstalci. Rusko se syrského režimu zastává. Dodává mu zbraně a snaží se zaštítit Asada před mezinárodním tlakem na ukončení občanské války proti opozičním silám. Ta devastuje zemi už více než 22 měsíců a vyžádala si životy asi 60 000 lidí.

Pracovníci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) mezitím objevili v severosyrském Azazu 45 tisíc lidí bez domova a v otřesných podmínkách. Město dobyla syrská opozice. Lidé dostali humanitární pomoc v podobě dvou tisíc stanů a 15 tisíc prostěradel. Úřad se obává, že v podobné situace jsou Syřané také v dalších částech země. UNHCR situaci v Sýrii líčí jako systematické ničení.

Válka v Sýrii má drtivý dopad na fungování každodenního chodu vládních a především povstaleckých oblastí. Rozpad státní organizace znamená masivní výpadky elektřiny, dodávek pitné vody a v neposlední řadě i odvozu odpadků.

Hory smetí jako nová zbraň

Odpad se dokonce stal novou zbraní v konfliktu. V minulých měsících totiž začali do okrajových čtvrtí proudit popeláři zčásti ovládané vládou. Výsledkem je to, že se povstalecká část dvouapůlmilionového města topí v tlejících odpadcích. Všude se vrší tisíce tun zkaženého jídla, hadrů, igelitu. Spousta smetí znečišťuje vzduch. V nejzamořenějších povstaleckých čtvrtích se začaly rychle šířit nemoci. Mezi nimi i leishmanióza - kožní onemocnění šířené hmyzem, které způsobuje bolestivé vředy a horečky. Vředová nákaza přitom ale nemusí být to nejhorší. S blížícím se jarem a vyššími teplotami hrozí v Aleppu cholera a dokonce mor. Jako hlavní prioritu si proto odvoz odpadu vytýčili humanitární pracovníci z Člověka v tísni.

V chudinské čtvrti Al Fardús překonali to nejhorší. Ze třiceti největších pouličních skládek začalo mizet toxické smetí. Půl roku po zhroucení městské správy začala nákladní vozidla svážet odpadky na centrální smetiště.

Odpadky ale nejsou zdaleka jediný problém, kterému zkoušené město čelí. Vedle akutního nedostatku paliva a nekonečným výpadkům elektřiny, které ho každou noc ponoří do neprodyšné tmy, válka v jeho historickém srdci zuří dál. A s ní přetrvává i dennodenní hrozba bombardování.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)
Vydáno pod