Spory s Íránem řešme diplomaticky, shodly se USA a Rusko

Mnichov - Prostor pro diplomatické řešení sporů s Íránem o jeho jaderný program stále existuje, míč je ale teď na straně Teheránu. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes prohlásil americký viceprezident Joseph Biden. Stejný postoj zazněl i z ruské strany. Na tradičním setkání v bavorské metropoli se mimo jiné řešila i kritická situace v Sýrii. Rusko zde jako největší riziko vidí variantu použití chemických zbraní. Biden zároveň ujistil Evropu, že USA se od ní neodvracejí a vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby opustil vedení své země zmítané krvavou občanskou válkou.

„Je stále čas, je stále prostor pro úspěch diplomacie podpořené tlakem. Míč je ale teď na té straně kurtu, kde hraje teheránská vláda. A pro Teherán je nejvyšší čas, aby vážně a s dobrou vůlí přistoupil k jednání se (skupinou) 5+1 (pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo),“ prohlásil Biden a naznačil připravenost Washingtonu i k přímým rozhovorům USA s íránskými představiteli, „pokud k nim přistoupí vážně, a ne jen tak na zkoušku“.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle Teherán vyzval, aby nabídku Washingtonu k přímým jednáním přijal. „Ruka byla nabídnuta,“ apeloval na Írán, který by podle něj neměl připravenost USA k rozhovorům promeškat. Letošní rok označil za rozhodující pro nalezení diplomatického řešení sporu o íránský jaderný program. „Já také vidím prostor pro jednání. Jsem přesvědčen, že musíme jednat, jednat a jednat,“ přidal se český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

S požadavkem přímých a zároveň i férových jednání na mnichovské konferenci přišlo také Rusko, jeden z největších spojenců Ahmadínežádova režimu. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova musí mít Teherán jistotu, že rozhovory o jaderném programu nemají za cíl změnit politické uspořádání v zemi.

Paradoxně v době kdy v Mnichově probíhá mezinárodní bezpečnostní konference, představil Írán novou stíhačkou vlastní výroby. Jejím účelem je ale podle íránského vedení zastrašení nepřátel. „Je to signál míru, přátelství a bratrství. Naše vojenské úspěchy nepředstavují pro nikoho hrozbu. Nemají zneužívat práva ostatních, ale spíše chránit naši nezávislost a existenci,“ prohlásil íránský prezident Ahmadinežád.

Chemické zbraně se nesmí dostat do rukou rebelů

Na mnichovské konferenci se rovněž řešila situace v Sýrii. Rusko vidí největší nebezpečí v chemických zbraních. „Máme za to, že dokud bude mít vláda tyto zbraně pod kontrolou, je situace stabilizovaná. Naši partneři s námi souhlasí, že největším nebezpečím je ta možnost, že se chemických zbraní zmocní rebelové,“ prohlásil Lavrov s tím, že ruská diplomacie situaci v tomto ohledu monitoruje.

Šéf ruské diplomacie se v Mnichově vůbec poprvé setkal se šéfem spojené syrské opozice Ahmadem Muázem Chatíbem. Koalici sdružující řadu odbojných skupin od jejího vzniku loni v listopadu uznalo už mnoho arabských i západních států jako legitimního zástupce syrského lidu. Rusko, jeden z hlavních stoupenců Bašára Asada, s oficiální podporou váhá. O obsahu dnešního jednání dosud žádný z účastníků neinformoval.

Biden a Lavrov nabízí Íránu férové jednání (zdroj: ČT24)

Biden vyzval Bašára Asada k odchodu. "Je to tyran lpící na moci. Už není v pozici, aby vedl
svůj lid. Musí odejít,„ soudí Biden, který se dnes odpoledne na okraj mnichovské konference setkal se zvláštním emisarem OSN pro Sýrii Lachdarem Brahímím i Ahmadem Muázem Chatíbem. Schwarzengerg na Asadův odchod hledí skepticky. “Podle mého názoru se
pan Asad rozhodne podle svého, a nikoli podle výzev, které zazní v Mnichově," poznamenal. 

Evropa je základem našeho angažmá ve světě

Americký viceprezident rovněž ujistil Evropu, že obavy některých jejích představitelů, že USA se od ní odvracejí a zaměřují své zájmy do Asie a Tichomoří, jsou neopodstatněné. „Evropa je základním kamenem našeho angažmá ve světě a katalyzátorem pro spolupráci na celé planetě. Na tom se nic nezměnilo,“ zdůraznil.

„My vás potřebujeme stejně, jako vy potřebujete nás. Zůstáváte naším nenahraditelným partnerem,“ prohlásil Biden, čímž zopakoval své páteční vyjádření ze setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně.

Joseph Biden a Angela Merkelová
Zdroj: ISIFA/EPA/Maurizio Gambarini

Podle něj na tom nic nemění ani fakt, že USA mají své zájmy i na druhé straně zeměkoule podobně jako třeba Rusko. „Zůstaneme pacifickou i atlantickou velmocí,“ ujistil Biden, který je v Evropě jako první představitel administrativy prezidenta Baracka Obamy po jeho znovuzvolení do Bílého domu. Vyslovil se také pro co nejrychlejší dojednání
transatlantické zóny volného obchodu.

Vydáno pod