K útoku v Ankaře se hlásí radikální levice

Ankara – Turecké úřady už ví, kdo včera zaútočil před americkou ambasádou v Ankaře. Sebevražedný útočník tady včera odpálil bombu, byl to čtyřicetiletý Ecevit Şanli, který si v minulosti odpykal čtyři roky vězení kvůli obvinění z terorismu, ale byl propuštěn kvůli mozkovému onemocnění v důsledku hladovky. K útoku se později přihlásila militantní marxisticko-leninská organizace, Şanli byl v minulosti jejím členem.

„Náš bojovník Şanli spáchal akt sebeobětování při vstupu na velvyslanectví Spojených států, vraha národů světa,“ praví se v prohlášení Revoluční strany pro lidové osvobození (DHKP-C). Atentátník při útoku odpálil nálož šesti kilogramů TNT i ruční granát před postranním vchodem na americkou ambasádu, při výbuchu zemřel on sám a také člen ochranky. V kritickém stavu je turecký novinář, který čekal na přijetí u velvyslance.

Şanli byl zatčen v roce 1997 kvůli členství v ilegální DHKP-C. Tato militantní marxisticko-leninská organizace vznikla v roce 1993 a později byla zakázána. Společně se svými druhy se pak účastnil masové hladovky, která vedla k úmrtí desítek vězňů.   

Americké ministerstvo zahraničí po útoku doporučilo Američanům v Turecku, aby byli maximálně obezřetní a aby se vyhýbali místům, kde se odehrávají nepokoje, demonstrace či jiná velká shromáždění. Česká ambasáda žádné nové varování pro Čechy pobývající v Turecku či chystající se na cestu do země nevydala. 

Na internetové stránce českého ministerstva zahraničí je ovšem stále upozornění ze září 2011, ve kterém se mimo jiné píše o dlouhodobě aktuální hrozbě teroristických útoků v této zemi.