Pětice indických násilníků: Jsme nevinní

Dillí – Pětice Indů, která stojí před soudem kvůli znásilnění a následné smrti indické studentky medicíny, prohlásila, že se cítí nevinní. Žaloba je přitom obvinila z 13 trestných činů včetně znásilnění a vraždy. Mužům za to hrozí trest smrti. Případ vyvolal v Indii velkou pozornost a rozvířil diskuse o právech žen.

Jeden z obhájců pětice mužů potvrdil, že obvinění před soudem, který probíhá ve zrychleném řízení, podepsali prohlášení, že jsou nevinní. Soud bude v úterý pokračovat výpověďmi svědků. 

Kvůli znásilnění a smrti mladé Indky bylo zatčeno celkem šest mužů, pět z nich je nyní u soudu, šestý bude souzen ve zvláštním procesu, protože je mladistvý. 

Brutální útok na studentku v Dillí přitáhl pozornost indické i světové veřejnosti, diskutuje se především o násilí páchaném v Indii na ženách. Dillíské úřady proto vytvořily šest soudů, kde mají být ve zrychleném řízení řešeny případy násilných činů namířených proti ženám, především pak znásilnění.

Indická vláda proto plánuje zpřísnit tresty pro pachatele takových činů, zatímco teď byl maximální trest za znásilnění 20 let, napříště by mohli násilníci dostat i trest smrti. A přísněji se budou trestat i další zločiny jako třeba stalking nebo voyeurismus. Vládní výnos musí ještě podepsat prezident Pranáb Mukherdží.

„Je nešťastné, že soud začíná v době, kdy se tvoří nové zákony. Kvůli nim budou obvinění muži diskriminováni. V naší zemi se zákony častěji nedodržují, než dodržují,“ řekl právník dvou obviněných.

Vydáno pod