Francouzští poslanci řekli ano manželství homosexuálů

Paříž - Francouzští poslanci schválili klíčový článek návrhu zákona umožňujícího sňatky homosexuálů. Jasným poměrem 249 ku 97 hlasům prošla formulace, že manželství je svazkem dvou osob odlišného či stejného pohlaví. V zemi se teď čeká vlna demonstrací. V ulicích Paříže v posledních měsících už demonstrovaly statisíce odpůrců i příznivců tohoto zákona.

„Jsme rádi a hrdi, že jsme zvládli první etapu,“ prohlásila ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová, která předlohu sněmovně předkládala. „Zavedeme svobodu pro každou ženu a pro každého muže, aby si mohli vybrat svého partnera či partnerku pro budování společné budoucnosti,“ ujistila.   

Proti byla pravice. „Vláda prosazuje výběr, který si společnost nepřeje,“ tvrdí poslanec Philippe Gosselinin. „Dneska jde o svatby a adopce, zítra umělé oplodnění a náhradní matky,“ řekl. Narážel přitom na nelegální praktiky, kdy dítě neplodného páru donosí náhradní matka, která pak novorozeně po porodu odevzdá biologickým rodičům. 

Po hlasování poslanců zřejmě navíc vyjdou do ulic odpůrci zákona. V posledních týdnech se konalo několik takových protestních akcí. 

Ve francouzském Národním shromáždění mají debaty o návrhu zákona ještě trvat řadu dní, hlasování se čeká 12. února. Pak se návrhem bude zabývat Senát, kde má socialistická vláda také většinu.