Obama brojí proti zbraním, sám si ale rád vystřelí

Washington – Bílý dům nečekaně zveřejnil fotografii prezidenta Obamy s puškou v ruce, a to v době, kdy sám prezident bojuje za přísnější kontrolu držení zbraní. V rozhovoru pro časopis The New Republic, který má vyjít za týden, se totiž Obama přiznal, že si rád zastřílí. Na vyžádání listu pak Bílý dům poskytl fotografii z loňského srpna jako ilustraci.

Obama je po loňském incidentu v connecticutském Newtownu v tažení proti střelným zbraním. O to překvapivější byla jeho odpověď v rozhovoru s novináři z The New Republic, kterým bez obalu přiznal, že on sám má střelbu rád. 

Prezident překvapeným žurnalistům řekl, že v letovisku Camp David „střílíme na asfaltové terče pořád“. Zábavy se sice neúčastní dámy, zato se čas od času přidá některá z návštěv. 

Novináři se proto začali shánět, zda jsou k dispozici fotografie - a Bílý dům jim nakonec vyhověl. Dal jim k dispozici Obamovu fotografii z loňského srpna, na které je prezident vyfocený při tréninku v marylandském letovisku Camp David. 

„Proč jsme o tom nevěděli dříve?“ ptali se novináři Obamova mluvčího Jaye Carneyho s podezřením, že šéf Bílého domu svou náklonnost ke zbraním skrývá. „Když jede prezident do Camp Davidu, chce tam trávit čas uprostřed rodiny a odpočívat. Nejede tam, aby se nechal fotografovat,“ zněla odpověď. 

Americký prezident v rozhovoru také vyjádřil úctu k tradicím americké myslivosti, která má staleté kořeny. „Ti, kdo tuto tradici odmítají, dělají velkou chybu. Musíme pochopit, že zbraně ve městě jsou něco zcela jiného než zbraně na venkově. Pokud vám otec k desátým narozeninám věnoval loveckou pušku a chodili jste s ním ven, stalo se to rodinnou tradicí, o kterou nechcete přijít,“ řekl.