Malale vrátili sluch a zrekonstruovali lebku

Birmingham - Poslední dvě velké operace podstoupila dnes 15letá Pákistánka Malala Júsufzaiová. Celý svět ji zná jako neohroženou aktivistku za právo islámských žen na vzdělání. Vloni v říjnu ji málem zabil atentátník, když ji zblízka střelil do hlavy. Zdá se ale, že dívka z těžkého zranění nakonec vyvázne bez těžších následků.

Mladá dívka dnes prodělala rekonstrukci poraněné lebky a rovněž chirurgický zákrok ve vnitřním uchu. Díky tomu znovu uslyší. Birminghamští lékaři dnes Júsufzaiové voperovali titanový implantát, který má zpevnit poškozenou lebeční kost. Dívka je při vědomí a dobře reaguje na pooperační léčbu. Hovoří s nemocničním personálem i se členy své rodiny.

Už před zraněním o ní točili dokumenty, desetitisíce lidí ji navrhly na Nobelovu cenu míru. Od svých 11 let bojovala Malala Júsufzaiová za právo dívek na vzdělání. Tam, kde v Pákistánu žila, Talibanci školy pro dívky zavřeli. Za blogy o životě pod nadvládou islamistů jí vyhrožovali smrtí a vloni v říjnu ji střelili do hlavy. Od té doby Malala bojuje za uzdravení, ale aktivistkou zůstala. „Je dál neuvěřitelně veselá, mimořádně odhodlaná a rozhodnutá dál přesvědčovat o své věci. Je to obdivuhodná mladá žena,“ říká ředitel nemocnice v Birminghamu Dave Rosser. 

Střela naštěstí nezasáhla důležitá mozková centra. Přežila první dny i těžký převoz do Británie. Chodí, mluví a dokonce i rozumí. Na začátku ledna ji pustili na chvíli i domů. Do nemocnice se teď vrátila. 

Mladou Pákistánku po operacích čeká ještě rehabilitace. Ví, že zůstává terčem nenávisti radikálů. Přesto chce sama dál v Birminghamu studovat a bojovat za to, aby do školy mohly chodit všechny dívky, i ty z pákistánských kmenových území.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)