Kambodža se po západu slunce naposledy rozloučila s králem

Phnompenh - V Kambodži bylo zpopelněno tělo krále Norodoma Sihanuka, který 15. října loňského roku ve věku 89 let podlehl infarktu. Pohřební hranici vedle královského paláce v metropoli Phnompenhu zažehla po západu slunce královna matka Monique a Sihanukův syn a stávající vládce země, král Norodom Sihamoni. V ulicích města se k poslednímu rozloučení s králem shromáždily statisíce truchlících.

Krematorium vedle královského paláce, v němž byly předchozí tři měsíce vystaveny Sihanukovy balzamované ostatky, bylo vybudováno za 1,2 milionu dolarů výhradně pro pohřeb zemřelého monarchy a v souladu s kambodžskými zvyky bude nyní rozebráno.

Část popela zesnulého krále bude v následujících dnech rozprášena u soutoku čtyř řek v Phnompenhu, zbytek bude uložen do urny, jež bude umístěna v královském paláci vedle popela jedné z králových dcer, která zemřela ve věku tří let.

Dnešního obřadu se zúčastnila řada světových vůdců, včetně francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta či japonského prince Akišina. Král Sihamoni po kremaci rozdal dárky asi 400 vězňům, kterým udělil milost v rámci smutku za otce, jenž nyní podle něj „bude navždy dlít v ráji v blízkosti Buddhy“.

Kremace kambodžského krále Sihanuka
Zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

Krále Sihanuka dosadili na trůn francouzští koloniální vládci ještě jako dospívajícího mladíka. Měl se stát pouze loutkou, ale nakonec dovedl zemi k nezávislosti. Hlavně kvůli tomu ho Kambodžané uctívali. A to i přes jeho následné chaotické politické manévry, včetně podpory Rudých Khmérů, kteří ho nakonec zavřeli do domácího vězení.

Kremací skončí pohřeb kambodžského krále (zdroj: ČT24)
Vydáno pod