Šéf moskevského baletu: Už vím, kdo mě málem oslepil

Moskva - Umělecký šéf baletu moskevského Velkého divadla, kterému v půlce ledna popálil neznámý útočník kyselinou obličej, byl propuštěn z nemocnice. Sergej Filin se podle svých slov cítí plný síly a absolutně zdráv. Zrak se mu ale úplně nevrátil ani po několika operacích. Policie útočníka zatím stále nechytila. Baletní mistr ale řekl, že ví, kdo za činem stojí. Žádné jméno ovšem až do konce vyšetřování uvádět nechce.

Dvaačtyřicetiletý Filin opustil moskevskou kliniku v tmavých brýlích, ale v dobré formě. Prodělal sérii operací poleptané pokožky na hlavě a zasažených očí, ještě dnes k dalšímu léčení odcestoval do Německa. Na specializované oční klinice v Cáchách se má podrobit dalším chirurgickým zákrokům.

„Cítím se dobře, dokonce skvěle. Jen kdybych mohl lépe vidět,“ posteskl si v rozhovoru s novináři choreograf, který shodně s policií za příčinu útoku na svou osobu označuje neurovnané vztahy v souboru slavné moskevské scény.

V rozhovoru pro ruskou televizi Filin v neděli řekl, že o totožnosti muže, který na něj v masce zaútočil, nemá pochybnosti. Jméno ale neprozradil. O stavu vyšetřování nechce hovořit ani ruská policie. Mluvčí moskevských vyšetřovatelů dnes prohlásil, že jména pachatelů či případných podezřelých budou oznámena až poté, co budou zadrženi či obviněni.

Sergej Filin poprvé promluvil i o tom, jak k útoku došlo:

„Popadl jsem hrst sněhu a začal si s ním drhnout obličej a oči. Tím se mi podařilo zastavit leptání kyseliny.“

Zatím jediné jméno, které v souvislosti s brutálním útokem na Filina padlo, je jméno sólisty baletu Velkého divadla Nikolaje Ciskaridzeho. Po jeho výslechu se minulý týden objevily zprávy o tom, že umělec vyvolával v souboru napětí a jeho konflikty s šéfem baletu byly veřejným tajemstvím. Policie Ciskaridzeho vyslechla jako svědka a možná ho předvolá k testu na detektoru lži.