Za znásilnění trest smrti, schválil indický prezident

Dillí – Za znásilnění v Indii teď hrozí až trest smrti, prezident podepsal zpřísnění postihů za sexuální zločiny. Veřejnost vyzývala k přísnějším trestům poté, co šestice mužů v Indii brutálně znásilnila mladou Indku, která několik dní nato zemřela v nemocnici.

„Indický prezident v neděli schválil výnos o zločinech namířených proti ženám. Vstupuje v platnost okamžitě, ale zákon s příslušnými dodatky bude rovněž předložen k projednání parlamentu,“ uvedl vysoký činitel prezidentské kanceláře. Zákon sice platí už teď, bude o něm ale ještě rozhodovat zákonodárný sbor. Pokud přes něj neprojde, prezidentský výnos se tím ruší.

Nový zákon počítá s trestem smrti v takových případech, kdy oběť po znásilnění zemře nebo skončí „v trvalém vegetativním stavu“. Nový zákon také přísněji trestá voyeurství, stalking a obtěžování. 

Dnes se na protest proti novému zákonu sešel dav demonstrantů před indickým parlamentem v metropoli Dillí. Aktivisté tvrdí, že autoři návrhu zákona se jen zčásti řídili doporučeními skupiny odborníků, které vláda jmenovala po zmíněném znásilnění 23leté studentky šesticí mladých mužů. Aktivisté upozorňují, že novela kupříkladu nebere v úvahu znásilnění v manželském svazku či sexuální násilí proti ženám, které páchají členové armády v konfliktních zónách. 

V sobotu pětice obviněných mužů, kteří měli mladou studentku medicíny zbít a znásilnit, vypověděla před soudem, že se cítí nevinni. Obžaloba je viní ze znásilnění a vraždy, za to jim hrozí až trest smrti.