Přítel znásilněné Indky svědčil u soudu

Nové Dillí – U soudu s pěticí násilníků v Indii dnes svědčil kamarád mladé Indky, kterou muži znásilnili a zbili. Na následky později zemřela. Napadli přitom i jejího přítele, který se dnes u soudu objevil na kolečkovém křesle, aby za zavřenými dveřmi vypovídal. Osmadvacetiletý muž je korunním svědkem. Pětici mužů hrozí za znásilnění a vraždu trest smrti.

Za přísných bezpečnostních opatření dnes u indického soudu vypovídal přítel mladé Indky. Osmadvacetiletý softwarový inženýr jel s mladou medičkou 16. prosince domů z kina. Jenže v autobuse je napadla pětice mužů, ke kterým se pak později přidal i řidič. Útočníci Indku několikrát znásilnili a zbili ji železnou tyčí. Jejího přítele svlékli do naha a taky ho zbili železnou tyčí. 

Žena za několik dní zemřela v nemocnici. Z vážných zranění se dodnes nezotavil ani mladík, který dnes k soudu přijel na vozíku, na těle měl jasně viditelné jizvy. Podle policejní výpovědi přítel oběti uvedl, že muži se jich v autobuse zeptali: „Kam jdeš s tou holkou takhle pozdě večer?“ Pak je napadli. 

Obžaloba má proti útočníkům prý nezvratné důkazy, včetně zachycených stop DNA. Našly se u nich navíc údajně věci obou obětí – telefon, prsteny nebo bankovní karty. K soudu dnes jako důkaz převezli i autobus, ve kterém muži Indku znásilnili. Experti taktéž potvrdili, že krev, která se našla na šatech obžalovaných, patřila oběti.

Právníci obviněných ovšem tvrdí, že policie si u mužů vynutila přiznání násilím. Sami obžalovaní u soudu vypověděli, že se necítí vinní. Kromě pěti mužů, se kterými teď probíhá soud, je obviněný i mladistvý, a proto bude souzen ve zvláštním procesu. 

Ještě než začal proces, objevil se překvapivě na veřejnosti otec mladé Indky, který na tiskové konferenci vyzval, aby soud potrestal viníky trestem smrti. Smrt mladé Indky šokovala celou Indii a případ otevřel diskusi o sexuálním násilí v této zemi. Prezident v reakci na tento případ zpřísnil tresty za sexuální zločiny.

Rozhovor s Jaromírem Markem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod