Drogová válka dorazila do Acapulca

Mexico - Všudypřítomná kriminalita v Mexiku ohrožuje i zahraniční návštěvníky. V Punta Diamante poblíž Acapulca přepadlo ozbrojené komando hotelový komplex a znásilnilo několik turistek. Bezpečnostní situaci v zemi zhoršuje válka drogových kartelů, která za posledních šest let stála život až 70 000 lidí.

Pobřeží Pacifiku láká turisty na zlatavé pláže, právě v Acapulcu se v šedesátých letech scházela hollywoodská smetánka. I sem už ale pronikla mexická drogová válka a s ní přepadení, znásilnění, únosy a vraždy. 

Skupinu turistek probudila ve dvě ráno na předměstí Acapulca pětice maskovaných ozbrojenců. Ti vtrhli do jejich bungalovu, s pomocí telefonních kabelů a šňůrek od plavek svázali jejich společníky. Šest Španělek pak znásilnili a zmizeli ve tmě. 

„Zneužité ženy nesou psychické následky. Vyšetřování pokračuje, požádali jsme o pomoc armádu, námořnictvo a federální policii,“ uvedl starosta Acapulca Luis Walton Aburto. Místní obce zakládají domobranu a lidové soudy. 

Ročně míří do Mexika 9 000 Čechů, z toho třetina na vlastní pěst. Na místě je ale velká opatrnost. Rady lze získat třeba na cestovatelských webech. Ministerstvo zahraničí navíc nabízí registraci do systému DROZD. Ten o pohybech turistů informuje ambasády a konzuláty.

Vydáno pod