Sami máme málo, ale rádi půjčíme, nabízí Káhiře Ahmadínežád

Káhira – Finanční pomoc v podobě půjčky nabídl Egyptu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Írán má přitom sám ekonomické potíže kvůli sankcím ze strany Západu. Egyptské instituce přiznaly, že zahraniční rezervy klesly na 15 miliard dolarů, což odpovídá objemu tříměsíčního dovozu. Ahmadínežádova nabídka se ale podle místních médií s velkým nadšením nesetkala.

Ahmadínežád se v Káhiře vyslovil pro vytvoření strategického spojenectví mezi Íránem a Egyptem, ačkoli obě země mají od roku 1980 přerušené diplomatické vztahy. Podle Ahmadínežáda je právě nové spojenectví v zájmu nejen Egypta a Íránu, ale také dalších blízkovýchodních zemí. K nabídce půjčky Ahmadínežád podle listu Al-Ahrám přiznal, že Írán čelí sankcím, ale řekl také, že „íránská ekonomika je velká“ a že íránský vývoz stále roste.

Další chystané nařízení, která Íránu znesnadní převody peněz ze zahraničí získaných z prodeje ropy, vstoupí v platnost už dnes. Sankci přichystaly Spojené státy, jejich cílem je zablokování íránských finančních aktiv v oblastech, kde Teherán inkasuje peníze za ropu. To oslabí i celou ekonomiku země. USA kvůli údajné cenzuře také uvalily sankce na íránskou televizní a rozhlasovou společnost IRIB. Ty prakticky odstřihly IRIB a jejího ředitele od přístupu k americkému finančnímu systému.

Ahmadínežád je v Káhiře na summitu Organizace islámské spolupráce (OIC). Hlavními tématy summitu má být situace v Sýrii a Mali. V závěrečné rezoluci, která má být přijata ve čtvrtek, vyzvou účastníci k „vážnému dialogu mezi opozicí a zástupci vlády připravenými k politické změně a nezapojenými do represí“ během syrské revolty, která si už vyžádala na 60 tisíc mrtvých. Tento dialog by měl vyústit v „demokratické reformy a změnu režimu,“ stojí v textu, odchod prezidenta Bašára Asada v něm ale zmíněn není. Ahmadínežád je pevným spojencem Asadova režimu.

Mahmúd Ahmadínežád na káhirském summitu OIC
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil