Proklouzlo izraelským bachařům palestinské sperma?

Jeruzalém – S velkou rezervou bere izraelská vězeňská správa informace o tom, že se podařilo uměle oplodnit několik žen spermatem tajně získaným od Palestinců vězněných v Izraeli. Ti totiž nemají právo na „manželské návštěvy“. Podle specializované palestinské laboratoře v Nábulusu na západním břehu Jordánu se ale první dítě palestinského vězně narodilo touto cestou loni v srpnu.

„V posledních měsících jsme obdrželi desítky vzorků, část z nich ale nebyla životaschopná, protože nebyla řádně ošetřena k přepravě. Další jsme ale mohli použít k umělému oplodnění a nyní máme čtyři další úspěšné případy,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel centra Sálim Chuzajrán. Po jeho boku stála manželka palestinského vězně Amara Zibana, která v srpnu porodila chlapce, a čtyři další manželky vězněných Palestinců - těhotné díky stejné proceduře, jak potvrdily ony a lékař.

„Dokud je nepotvrdí testy DNA, budeme brát historky o 'vězeňských potomcích' s velkou rezervou,“ reagovala mluvčí izraelské vězeňské správy Sivan Weizmanová. Aby se taková operace podařila, je nutná především rychlost, protože sperma si zachovává svou reprodukční schopnost jen velmi krátkou dobu, zdůraznila. Ženské návštěvnice ale nejen že nemají přímý kontakt s vězni, nýbrž musejí pak ještě procházet kontrolami a cestovat autobusem, který zastavuje na silničních kontrolních stanovištích. Případná přeprava vzorku spermatu do nemocnice by tedy zabrala hodně času.

V izraelských věznících je kolem 4 500 Palestinců za nejrůznější delikty - od výtržností až po vraždy izraelských civilistů. Po těhotenství touží především manželky těch, kteří si za teroristické útoky odpykávají doživotní tresty.