Pussy Riot to zkoušejí přes Štrasburk

Moskva – Čtyři články evropské konvence o lidských právech prý popírají rozsudek nad členkami ruské punkové skupiny Pussy Riot. Uvádí se to v žalobě k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kterou podali advokáti hudebnic, odsouzených za loňský protestní happening v pravoslavném chrámu.

Podle žaloby rozsudek popírá čtyři články evropské konvence o lidských právech. Advokáti jsou přesvědčeni, že verdikt je popřením svobody projevu, omezuje osobní svobodu odsouzených, vystavuje je mučení a zbavuje práva na spravedlivý soud. V žalobě také uvádějí, že dívky čelily ve vazbě nelidským podmínkám, protože jim v době soudních přelíčení bylo bráněno ve spánku a
nedostávaly ani dostatek jídla.

Soud Marii Aljochinovou, Jekatěrinu Samucevičovou a Nataliju Tolokonnikovovou poslal za výtržnictví a náboženskou nesnášenlivost na dva roky do vězení, Samucevičová byla později podmínečně propuštěna.

Podle Iriny Chrunovové, jedné z obhájkyň odsouzené trojice, nechtějí dívky žalobou dosáhnout finanční kompenzace. Od výroku evropského soudu si slibují výhradně potvrzení své neviny. Odsouzení punkerek vyvolalo silnou kritiku v zahraničí, v Rusku pak vzrušené debaty o oprávněnosti veřejného protestu v církevních prostorách.

Vydáno pod