Utečte, dokud je kam: Osm měsíců na neobydleném ostrově

Edinburgh - K mání je perfektní místo pro prací zmoženého zaměstnance, který chce utéct někam hodně daleko: může se stát správcem krásného neobydleného skotského ostrůvku Inchcolm. Zájemci se musí hlásit do 15. února. Ostrov nabízí hlavně dobrodružství a šanci zažít něco nového. Večer ho budete mít celý pro sebe a užívat si nádherné přírody, hlásá nabídka vládní památkové organizace Historické Skotsko (Historic Scotland). Budoucímu správci nabízí za osm měsíců plat 20 373 liber (606 tisíc korun).

Ostrov ročně navštíví na 20 tisíc turistů a ve zřícenině tamního opatství z 12. století se konají svatby. Je tu také velká kolonie tuleňů. Úspěšný kandidát zde bude žít nedaleko opatství v chatě se dvěma ložnicemi. K ruce bude mít jednoho zřízence, s nímž bude chatu obývat od března do října. Poslední správce zastával svůj post dva roky.

Má to ale několik háčků. Na ostrově si toho mnoho nekoupí - je tu jediný obchod, kde jsou ale k dostání pouze suvenýry. V chatě je nicméně sprcha, pračka a kuchyň, je sem zavedena užitková voda i elektřina. Internetové spojení na ostrově je omezené a pitná voda a jídlo se musí vozit člunem z pevniny. Je tu sice televize, ale signál často ruší projíždějící lodě. Ty sem z pevninského Queensferry jezdí denně.