Volá Gašparovič? Radši nebrat!

Bratislava - Po Václavu Klausovi a jeho rakouském protějšku Heinzi Fischerovi se také maďarská hlava státu János Áder stala obětí telefonického žertu, kdy se volající vydával za slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Ze středoevropských prezidentů se tak nenechal napálit jen Bronislaw Komorowski. Varšava si totiž informace ověřila, čímž odhalila nesrovnalosti ještě před uskutečněním rozhovoru. Telefonáty do Maďarska a Polska uskutečnil slovenský bulvární deník Nový Čas.

„Chtěli jsme zjistit, zda je to opravdu tak jednoduché, dostat nejvyššího ústavního činitele k telefonu, a zda tak není ohrožena jeho bezpečnost,“ uvedl Nový Čas ve vysvětlení, proč se k telefonátu odhodlal.

Klausovi nedávno zavolal moderátor Rádia Expres Andrej Wallner, který Gašparovičovým hlasem nabídl Klausovi azyl v Limbachu nedaleko Bratislavy. Reagoval tak na jeho textovou zprávu, ve které český prezident soukromě psal o emigraci v případě zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem.

Rakouský prezident se vtípku zasmál

O několik dní později se jeho vtipem inspiroval další Slovák, který zavolal do vídeňského úřadu prezidenta Fischera, odkud ho prý bez problémů přepojili k hlavě státu. Fischer však již na začátku telefonátu odhalil, že jde o žert, a rozhovoru se zasmál.

Áderovu kancelář kontaktoval Nový Čas v úterý, kde se po několika telefonátech dohodl na středečním hovoru. Zaměstnanci prezidentovy kanceláře ve středu skutečně zavolali na dohodnuté číslo a Ádera novinářům přepojili, předchozích 24 hodin tak nevyužili k ověření totožnosti volajících. Áder se po zjištění, že jde o žert, vymluvil na pracovníky svého úřadu.

Komorowski, Gašparovič a Klaus na setkání v Polsku
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Do Varšavy zavolal deník rovněž v úterý, kde vyjednal středeční termín telefonátu. Ve středu ale Komorowského kancelář zavolala na číslo novináře, že si v Bratislavě ověřovala Gašparovičův program a že chce znát pracovní zařazení údajného zaměstnance prezidentova úřadu a jeho pevnou linku do kanceláře. V tento okamžik deník přiznal, že šlo o test.