Islamisté v Mali už nebojují otevřeně, dali se na guerillu

Bamako/Paříž – Radikální islamisté v Mali mění strategii – v posledních dnech se vyhýbají otevřeným bojům a místo toho kladou miny a páchají sebevražedné atentáty. Guerillové metody, ke kterým se radikálové uchylují poté, co ztratili kontrolu nad většinou dobytého území díky intervenci francouzské armády, uspěly například v Čečensku, Iráku nebo Afghánistánu.

K účinnosti iráckých sunnitských povstalců, čečenských rebelů nebo afghánského Talibanu mají ještě daleko, ale rychlost, s níž byly partyzánské způsoby boje zahájeny, vyvolávají podle agentury AFP obavy. Miny a amatérsky sestavované bomby, které často zabijí mnoho lidí a používají je povstalci na celém světě, jsou totiž noční můrou pro regulérní armádní jednotky. Téměř dvě třetiny smrtelných úrazů mezi vojáky mezinárodních koaličních sil v Afghánistánu napáchaly právě podomácku nastražené výbušniny.

Země, kde ozbrojené skupiny používají takto vyrobené výbušniny a páchají sebevražedné útoky, se navíc často dostávají na pokraj občanské války. Prvními oběťmi násilí jsou zpravidla civilisté, kteří pak za vzniklou situaci viní zahraniční vojáky. V Mali dosud padli za oběť guerillové válce čtyři tamní civilisté a dva vojáci při explozích min a při sebevražedném bombovém útoku byl zraněn jeden maliský voják.

Tento první sebevražedný útok v historii Mali byl spáchán v pátek v městě Gao na severu země, z kterého byli nedávno islamisté vytlačeni. Atentát spáchal Tuareg opásaný výbušninami, který přijel na motorce před skupinu maliských vojáků. Muž po odpálení bomby na místě zahynul.

K útoku se přihlásilo Hnutí pro jedinečnost a džihád v západní Africe (MUJAO), což je jedna z ozbrojených skupin, které v minulých měsících ovládly severní Mali a páchaly v něm násilí. O den dříve hnutí slibovalo, že začne útočit na konvoje, klást miny a organizovat sebevražedné útočníky.

Sever Mali
Zdroj: ČT24

Tyto bomby by mohly v Mali způsobit značné ztráty i mezi africkými a francouzskými vojáky a samozřejmě také mezi civilním obyvatelstvem. Rovněž velmi pravděpodobně zpomalí dodávku zásob pro vojenské jednotky. Odborníci nicméně podle AFP tento scénář očekávali.

„Města je nutné po jejich osvobození udržet,“ upozornil Dominique Thomas z Ústavu pro studium islámu a společností muslimského světa. Podle něj to znamená zavádění kontrolních stanovišť a osobních prohlídek.

Sebevražedné útoky představují nejvážnější zbraň psychologické války, která vyvolala de facto paranoiu mezi americkými vojáky v Afghánistánu a v Iráku. Jak napsala AFP, zkomplikovala jejich snahu o „dobytí srdcí a myslí“ místních obyvatel.