Tajné studie naznačují možnou neúčinnost protiraketového štítu

Washington - Americký protiraketový štít v Evropě možná nebude účinný. Naznačují to podle agentury AP tajné studie amerického ministerstva obrany. Protiraketový deštník by měl chránit USA před íránským útokem. Americká armáda projekt za desítky miliard korun možná ještě přehodnotí. Původní záměr administrativy George Bushe vybudovat v Evropě kombinovanou protiraketovou základnu s radarem v Česku a protiraketami v Polsku zrušila vláda Baracka Obamy.

Plán na ochranu USA a členů Severoatlantické aliance počítá s protiraketovými střelami na lodích ve Středozemním moři a s protiraketovými základnami v Polsku a Rumunsku.

Vojenští představitelé jsou sice přesvědčeni, že problémy bude možné překonat, navrhovaná zlepšení se ale mohou ukázat jako obtížná. Jedna z možností již byla totiž vyloučena jako technicky neproveditelná, další řešení pak navrhuje přesunout protiraketové střely, s nimiž se doposud počítá v Polsku a možná i Rumunsku, na lodě v Severním moři, což by ale bylo diplomaticky třaskavé.

V současné chvíli není spokojena ani jedna strana

Zmíněná studie je poslední, která na problémy protiraketového plánu, kritizovaného na více frontách, upozorňuje. Republikáni tvrdí, že byl narychlo vypracován k usmíření Ruska, které nesouhlasilo s předchozím chystaným americkým systémem.

Ani Moskvě se přitom projekt nelíbí, protože se domnívá, že jeho skutečným účelem jsou stále ruské rakety. Řada vládních a vědeckých zpráv navíc pochybuje, že systém bude fungovat podle plánu.

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Nikolsky

Armáda USA musí šetřit, doplatí na to i protiraketový deštník?

Americká armáda nyní čelí rozsáhlým rozpočtovým škrtům, takže Kongres podle AP nakonec může celý protiraketový deštník v Evropě přehodnotit, když není jasné, zda by byly miliardy dolarů vynaloženy smysluplně.