Vlajku mezinárodních sil v Afghánistánu převzal Dunford

Kábul - Americký generál Joseph Dunford převzal velení mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu. Severoatlantická aliance o tom informovala na svém webu. Dunford ve funkci nahradil Američana Johna Allena, který se má stát vrchním velitelem amerických vojsk v Evropě. „Přeju mu úspěchy a těším se na úzkou spolupráci,“ pogratuloval Dunfordovi generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Zároveň poděkoval odcházejícímu Alllenovi za odvedenou práci.

Rasmussen připomněl, že Dunford přebírá vedení v době, kdy se spojenci v Afghánistánu připravují ke klíčovému předání bezpečnostní odpovědnosti v zemi afghánským silám: „ISAF tak změní své hlavní úsilí z bojové činnosti na podporu afghánských bezpečnostních složek.“

Generál John Allen, který z čela mezinárodních vojsk v Afghánistánu odchází, prohlásil, že jednotky aliance jsou v zemi na cestě k vítězství. Společnost podle něj zaznamenala pokrok v ekonomice i administrativě, což hraje v neprospěch rebelů.

Do konce roku 2014 by se podle plánu měly z Afghánistánu stáhnout všechny mezinárodní bojové jednotky. Někteří zahraniční vojáci v zemi ale zůstanou a budou pomáhat kupříkladu při výcviku místních bezpečnostních sil.

„Obrovský problém je logistické zajištění odsunu materiálu všech nasazených spojeneckých sil až na nějaké zbytky, které zůstanou ve prospěch afghánských ozbrojených složek. Odsun je opravdu složitý, protože Afghánistán nemá moře, tudíž všechno se musí přesouvat po silnicích a něco málo letecky. Už v minulém roce se na bezpečnostních konferencích probíralo, že to je úkol téměř na hranicích možností,“ komentuje odsun vojenský analytik Martin Koller.