Úžas a respekt: Papežova rezignace překvapila svět

Řím – Svět překvapilo rozhodnutí papeže Benedikta XVI. podat demisi. Zahraniční ohlasy se ale nesou ve jménu úcty k tomuto kroku. Americký prezident Barack Obama papeži poděkoval za jeho působení a věnoval mu modlitby. Mezi německými politiky a vrcholnými představiteli církve převládá překvapení. Právě z Německa přitom Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází. Kancléřka Angela Merkelová bavorského rodáka označila za jednoho z nejvýznamnějších náboženských myslitelů současnosti a za Německo mu poděkovala.

„Budete mít bezpochyby mnoho otázek, ale věřím, že budeme potřebovat několik dní na to se vzpamatovat, protože toto oznámení nás všechny překvapilo,“ konstatoval mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. V reakcích ze světa převládá obrovský respekt a ocenění papežovy práce. „Nechci zvlášť komentovat toto rozhodnutí, které je neobyčejně úctyhodné a které povede k výběru nového papeže,“ řekl francouzský prezident François Hollande. 

Britský premiér David Cameron:

„Papež Benedikt XVI. neúnavně pracoval na posílení britských vztahů se Svatým stolcem. Jeho návštěva Británie v roce 2010 je připomínána s velkou úctou a láskou. Bude jako duchovní vůdce chybět milionům lidí.“

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby:

„S těžkým srdcem, ale naprostým porozuměním, jsme přijali prohlášení papeže Benedikta XVI. Během své návštěvy Velké Británie nám papež ukázal něco z toho, co toto povolání může znamenat v praxi - svědectví o univerzálním působení evangelia. Byl to posel naděje v době, kdy je křesťanská víra zpochybňována.“

„Chci - jménem Američanů všude ve světě, jménem (manželky) Michelle i jménem svým - poděkovat a věnovat modlitby Jeho Svátosti papežovi Benediktu XVI.,“ zveřejnil Obamovo prohlášení americký Bílý dům. Zároveň Obama popřál šťastnou ruku kardinálům, kteří se příští měsíc sejdou k volbě nového papeže.

Rodné Německo vyjádřilo papeži úctu

„Ať už jsou jeho důvody jakékoli, ctíme je a vážíme si jich. Náleží mu dík za to, jak církev osm let vedl,“ prohlásil mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Němci jsou hrdí na to, že papežský post obsadil právě jeden z nich. „Doteď je to velmi respektovaný intelektuál,“ prohlásil zpravodaj ČT Martin Jonáš. 

Ministerský předseda Bavorska, kde se Benedikt XVI. narodil, řekl, že mu je papežovy demise osobně velmi líto, ale že má vůči rozhodnutí „velký respekt“. „Svým osobním kouzlem a odhodlanou prací pro dobro církve papež z Bavorska inspiroval lidi po celém světě,“ uvedl bavorský premiér Horst Seehofer.

„Pro toto historicky velmi vzácné rozhodnutí jsou zapotřebí velká odvaha a sebereflexe a má můj mimořádný respekt,“ komentoval před novináři papežovo oznámení rezignace německý prezident Joachim Gauck, který pro tisk na aktuální události reaguje jen zcela výjimečně. „V Benediktově působení se kloubí vysoké teologické a filozofické vzdělání s prostým jazykem a přátelstvím k lidem,“ dodal Gauck, jenž byl protestantským pastorem.

„Když byl Joseph Ratzinger před necelými osmi lety zvolen hlavou katolické církve, byli jsme my v Německu hrdí na svého krajana v papežském úřadě, prvního po mnoha staletích. Pokud papež nyní sám po zralé úvaze došel k názoru, že jeho síly nestačí pro vykonávání jeho úřadu, má to můj nejvyšší respekt,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, která se sama hlásí k protestantské víře. Označila to přitom za těžké rozhodnutí, které podle ní může v současné době stále se prodlužujícího života inspirovat mnoho dalších.

Italský prezident Giorgio Napolitano: „Papež prokázal mimořádnou odvahu a neobyčejnou míru vědomí vlastní odpovědnosti.“     

Varšavský kardinál Kazimierz Nycz: „Benedikt XVI. je papež, který toho mnoho dokázal jako intelektuál i jako duchovní a vedl církev správným směrem. Pokud učinil toto rozhodnutí, měl pro něj jistě své důvody.“     

Německý prezident Joachim Gauck: „Pro toto historicky velmi vzácné rozhodnutí jsou zapotřebí velká odvaha a sebereflexe a (papež) má můj mimořádný respekt. V Benediktově působení se kloubí vysoké teologické a filozofické vzdělání s prostým jazykem a přátelstvím k lidem.“     

Australská premiérka Julia Gillardová: „Papežovo rozhodnutí je skutečně historickým okamžikem, který mnoho australských katolíků prožívá velice emocionálně. Při svém zvolení Joseph Ratzinger řekl, že si přeje být prostým a pokorným dělníkem na vinici páně a svou rezignací tuto pokoru prokázal více než dostatečně.“     

Bavorský premiér Horst Seehofer: „Svým osobním kouzlem a odhodlanou prací pro dobro církve papež z Bavorska inspiroval lidi po celém světě.“         

Předseda německé biskupské konference, freiburský arcibiskup Robert Zollitsch: „Bude nám chybět, ale mnohé z něj tu zůstane. Jeho odstoupení ze zdravotních důvodů je hluboce lidské a zároveň náboženské gesto“.

Papežův bratr o plánované rezignaci věděl už dlouho

Německá média přinesla také rozhovor s bratrem papeže. Ten, jak sám řekl, o plánu na odstoupení Benedikta XVI. věděl již několik měsíců. Potvrdil zároveň, že za abdikací je rostoucí tlak ze strany věku a zdravotních potíží papeže.   

Za „ohromné překvapení“ označil papežův krok polský episkopát. Jeho tajemník Wojciech Polak zároveň vyjádřil přesvědčení, že papež vše pečlivě promyslel. Vlivný polský katolický intelektuál a oblíbený kněz Adam Boniecki, který byl přítelem předchozího papeže Jana Pavla II., papežův krok ocenil. „Domnívám se, že nechtěl, aby se opakovaly dramatické poslední měsíce pontifikátu Jana Pavla II. Musíme být Benediktovi vděčni, že nám ukázal, jak lze s vírou vyřešit problém úřadu, věku a slabosti.“

Ezio Mauro, šéfeditor italského deníku La Repubblica:

„V moderní době jde o nebývalý krok - aby odstoupil papež kvůli fyzické slabosti. Pro nového papeže, který bude vybrán a ujme se funkce, je to nové v tom, že jeho předchůdce zůstává naživu.“

„Jsem velice šokován touto neočekávanou zprávou,“ řekl italský premiér Mario Monti. Při jeho nedávných setkáních s papežem prý vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl dojít k takovému rozhodnutí. 

Papež měl letos dorazit na Slovensko

„Katolická církev na Slovensku nechtěla zprávu nejprve vůbec komentovat s tím, že počká na její potvrzení z Vatikánu. Přes šedesát procent lidí se na Slovensku hlásí k římskokatolické církvi. Čekalo se, že by sem mohl papež letos dorazit. Uvidíme, kdo bude novým papežem, a uvidíme, jestli se jeho volba stihne do léta a jestli nový papež třeba pozvánku nevyužije,“ řekl zpravodaj ČT na Slovensku David Miřejovský.  

Reakce lidí z celé Evropy:

„Jestli je přesvědčený, že to je dobré řešení, tak asi ví, co dělá. A my jako katolíci jeho rozhodnutí musíme respektovat,“ řekla oslovená Polka.

„Rezignovat na politickou funkci je normální, ale rezignovat na náboženskou funkci a tak důležitou pozici je pochopitelně nevídané. Tedy pokud nemá nějaké zdravotní problémy. V náboženství přeci funkce pochází od Boha, takže nás katolíky to vysloveně šokovalo. Musí to být kvůli jeho zdraví, jinak si to nedovedu vysvětlit,“ prohlásil jeden z obyvatel Sicílie.

„Je to opravdu špatná zpráva. Hrozné, že už nás nikdo nereprezentuje. Nemohu tomu uvěřit,“ konstatovala katolička z Madridu.

Papež Benedikt XVI. oznámil, že opustí svůj úřad večer 28. února. V prohlášení vysvětlil, že dospěl k přesvědčení, že z důvodu stáří již nemá dost sil na dobré vykonávání své funkce. Demise papeže je druhou v historii římskokatolické církve a první po téměř 600 letech.

Nizozemská Organizace pro integraci homosexuálů (COC) vyslovila naději, že nový papež projeví více dobroty vůči sexuálním menšinám než jeho předchůdce. Nynější hlava římskokatolické církve se mnohokrát vyslovovala proti možnosti homosexuálních manželství. „Nový papež by se měl zaměřit zejména na problémy v Rusku a Ugandě, kde jsou práva homosexuálů neustále pošlapávána,“ dodal mluvčí COC Philip Tijsma.