Sedm mrtvých po výbuchu na turecko-syrské hranici

Damašek/Ankara – Po výbuchu na turecko-syrské hranici dnes zemřelo sedm lidí. Explodoval tady vůz. Potvrdil to starosta tureckého města Reyhanli, u něhož výbuch nastal. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné, automobil měl ale údajně syrskou poznávací značku.

Před budovami tureckých celníků na hraničním přechodu Cilvegözü nedaleko tureckého města Reyhanli explodoval automobil. Mezi mrtvými jsou nejméně tři Turci. Exploze nastala v místě, kde se odbavuje humanitární pomoc pro Syřany. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné, vůz měl ale údajně syrskou značku.

Povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada si podle OSN za skoro dva roky vyžádalo přibližně 60 tisíc mrtvých. Dnes podle exilové opozice zahynulo nejméně 14 členů syrských zpravodajských služeb na severovýchodě země při sebevražedném útoku, který spáchali dva členové islamistické opoziční fronty An-Nusra. 

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) zároveň oznámila, že rebelové dnes ovládli největší přehradu v zemi. Přehrada na řece Eufrat zásobuje velkou část Sýrie. Podle OSDH povstalci drží dva vchody. 

Žádný bojovník ale prý po jejich získání nevstoupil dovnitř, aby se rebelové vyhnuli tomu, že by Damašek toto vodní dílo bombardoval. Operaci podle OSDH vedli islamističtí rebelové včetně fronty An-Nusra. Pro režim jde prý o nejvážnější hospodářskou ztrátu od začátku revolty.