Obama přislíbil Jižní Koreji „neotřesitelnou“ podporu

New York/Pchjongjang - Členové Rady bezpečnosti OSN na dnešním mimořádném zasedání ostře odsoudili nejnovější pokusný jaderný výbuch Severní Koreje. Zároveň jej označili za vážné porušení rezolucí rady. Prezident Obama ujistil svého jihokorejského kolegu I Mjong-baka „neotřesitelnou“ podporou a americká diplomacie vyzvala ostatní členy RB OSN ke spřísnění sankcí proti severokorejskému režimu. Dnešní výbuch je historicky třetím úspěšným pokusem KLDR. Předchozí dva testy proběhly v letech 2006 a 2009.

Mimořádné zasedání rady svolala Jižní Korea, která výkonnému orgánu předsedá. Diplomaté USA a jejich spojenců už při zahájení uzavřené schůzky vyjádřili přesvědčení, že se členové rady na rychlém odsouzení KLDR shodnou. Předseda RB OSN, jímž je jihokorejský ministr zahraničí Kim Song-hwan, po jednání uvedl, že rada v reakci na jaderný test začne pracovat na „přiměřených opatřeních“. Přijetí rezoluce si však podle diplomatických zdrojů může vyžádat i několik týdnů.

Rada již při zpřísnění sankcí v prosinci po severokorejském odpálení mezikontinentální rakety
slíbila „významnou akci“ v případě nové atomové zkoušky. Podle Kima se patnáctičlenná rada jednomyslně shodla na tom, že pokus je „jasnou hrozbou pro mezinárodní mír a bezpečnost“.

Barack Obama se s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem shodl na tom, že jaderná zkouška byla velkou provokací, která podkopává regionální stabilitu. KLDR tím porušila své povinnosti na základě řady rezolucí OSN, dodal Obama, jenž ujistil Jižní Koreu o neotřesitelné podpoře USA.

Samostatné sankce vůči komunistickému režimu zvažuje také Japonsko, kde stejně jako v sousední Jižní Koreji, zasedl krizový štáb. „Budeme muset přehodnotit všechny možné varianty a pokusit se situaci vyřešit. Raději jsem ale všechny zasvěcené instruoval, aby počítali i s tím nejhorším a pro tyto případy zajistili bezpečnost našich obyvatel,“ uvedl japonský premiér Šinzó Abe.

Japonská média informují o jaderném testu
Zdroj: Kyodo News/AP Photo

Jaderná zkouška KLDR byla prý pouze „první reakcí na americké hrozby“. Pchjongjang nyní varuje před „druhým a třetím opatřením větší intenzity“. Podle severokorejského ministerstva zahraničí byl dnešní atomový test „sebeobranným opatřením“, které neporušuje mezinárodní právo. Co má na mysli „druhým a třetím opatřením“, severokorejské ministerstvo obrany ve svém prohlášení nijak neupřesnilo.

KLDR: Před rezolucemi se nikdy neskloníme

Severokorejský diplomat Čon Jong-rjong dnes na konferenci OSN o odzbrojení v Ženevě prohlásil, že jeho země se „nikdy neskloní před žádnými rezolucemi“, a vyzval Jižní Koreu, aby přesvědčila Spojené státy k ukončení „nepřátelské politiky“ vůči Pchjongjangu. Vyhlídky na denuklearizaci Korejského poloostrova jsou podle něj vzhledem k politice Spojených států neradostné. 

Vlastislav Bříza, odborník na jaderné zbraně:

„Tyto testy jsou používány výhradně pro vydírání celého světa. Pakliže máte tyto zbraně, znamená to, že jste nenapadnutelní, protože vaše odveta by mohla znamenat zkázu nepřítele. Nový vládce KLDR chtěl tímto činem také demonstrovat svou sílu.“

Korejská televize: Vlastenecké písně a odpaly raket

Jaderná bomba, kterou Severní Korea nechala pokusně vybuchnout, byla údajně menší a lehčí než nálože, které odpálila při předchozích testech v letech 2006 a 2009. Pokud se tato skutečnost potvrdí, bude to znamenat, že KLDR učinila pokrok ve svém úsilí vyrobit dostatečně malé nukleární zařízení, které by se dalo použít jako hlavice pro raketu dlouhého doletu. I tento typ zbraní chce armáda pod vedením Kim Čong-una testovat dál.

„Bylo potvrzeno, že jaderný test byl proveden na vysoké úrovni bezpečným a dokonalým způsobem za použití zmenšeného a lehčího jaderného zařízení s větší výbušnou silou než v minulosti. Zkouška neměla žádné negativní dopady na životní prostředí,“ napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. O zkoušce informovala také severokorejská televize. Vysílání doprovázely tóny vlasteneckých písní a záběry na státní vlajku a odpaly severokorejských raket. 

Spojené státy a sousedé KLDR se dlouhodobě obávají, že Severní Korea se snaží vyvinout jadernou nálož, kterou by unesla její raketa dlouhého doletu a jíž by tak mohla ohrozit území USA. Tohoto cíle podle expertů zatím Pchjongjang nedosáhl. Americký jaderný vědec Siegfried Hecker je přesvědčen, že KLDR má dostatek upraveného plutonia k výrobě čtyř až osmi bomb.

Reakce světa na test: ostré odsouzení

Čína svého spojence vyzvala, aby dodržoval protijaderné závazky a vyvaroval se akcí zhoršujících situaci na Korejském poloostrově. „Jde o pevný postoj Číny dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a zabránit šíření jaderných zbraní,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je jaderná zkouška vysoce provokativním činem, který podkopává regionální stabilitu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: „Severokorejské vedení opět ignoruje mezinárodní právo.“

Britský ministr zahraničí William Hague: "KLDR bude čelit vzrůstající izolaci a tlaku."

K odsuzujícím reakcím se připojil i Írán, který je sám podezírán z tajného jaderného zbrojního programu. Teherán prohlásil, že žádná země světa by neměla disponovat atomovými zbraněmi, ale všechny mají právo na mírové využití atomové energie.

Česká diplomacie označila test za vysoce nezodpovědný a politováníhodný akt, který
vážně ohrožuje stabilitu a mír na Korejském poloostrově, a vyzvala KLDR k okamžitému dodržování všech rezolucí. Zkoušku odsoudily i další země světa, včetně EU, NATO

KLDR provedla jadernou zkoušku pouhý den před očekávaným výročním projevem Baracka Obamy o stavu unie. Prezidenti Spojených států se tradičně v těchto poselstvích vyslovují také k mezinárodní situaci. Dá se předpokládat, že jaderný test přivede Severní Koreu do ještě větší izolace. Nejbližší spojenec tamního režimu – Čína, totiž koncem ledna varovala, že mu po případném testu omezí pomoc. Chudá Severní Korea přitom ekonomicky přežívá jen díky čínské podpoře a mezinárodní potravinové pomoci.

Jihokorejský voják sleduje seismograf
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Experti změřili sílu seismické aktivity testu KLDR na 4,9 stupně 

Síla seismické aktivity, kterou v noci na dnešek jaderný test vyvolal, byla podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) 4,9 stupně Richterovy škály. To je víc než při druhém výbuchu, který Severní Korea uskutečnila v roce 2009. Tehdy odborníci naměřili otřesy o síle 4,52 stupně. Podle zdrojů ruského ministerstva obrany přesáhla síla severokorejského jaderného testu sedm kilotun.

VÝVOJ SEVEROKOREJSKÉHO JADERNÉHO PROGRAMU V POSLEDNÍCH DESETI LETECH: