ANO sňatkům homosexuálů, rozhodli francouzští poslanci

Paříž - Ve francouzském národním shromáždění prošel návrh, který legalizuje manželství homosexuálů. Zákon, který povoluje párům stejného pohlaví i adopce, předložil prezident François Hollande. Jeho strana má v parlamentu většinu, zákon podpořilo dokonce i několik poslanců z konzervativní strany bývalého prezidenta Sarkozyho.

Zákon v národním shromáždění podpořila především socialistická strana, která má necelé tři stovky poslanců. Pro byli také zelení a levice. Celkem zákon podpořilo 329 poslanců a i v konzervativní straně bývalého prezidenta Sarkozyho, která patří ke kritikům zákona, se našlo několik poslanců, kteří hlasovali pro.

Mluvčí socialistických poslanců Thierry Mandon:

„Jsme hrdí, že jsme umožnili republice udělat tak velký krok v právní rovnosti a dotáhnout do konce tento třicetiletý boj.“

V nadcházejících dnech by měl o návrhu hlasovat ještě Senát, pak by měl zákon ještě podepsat prezident. Pokud nakonec zákon projde, budou moci osoby stejného pohlaví jak uzavírat sňatky, tak i adoptovat děti.

Zákon se dostal do centra celospolečenského dění. Paříží procházely statisícové průvody na podporu i proti zákonu a sňatky homosexuálních párů jsou tématem číslo jedna. Navíc je to první velký celospolečenský zákon z dílny Françoise Hollanda. „Až se bude zpětně hodnotit Hollandův výkon, určitě se bude pamatovat na tento zákon, bez ohledu na to, zda projde,“ uvedl spolupracovník ČT Jakub Kajtman. 

Zatímco podpora pouhého sňatku homosexuálů se podle průzkumů veřejného mínění zvyšuje - teď už je pro asi 66 procent Francouzů, možnost adoptovat u těchto párů děti už tak oblíbená není - podporuje ji méně než 47 procent lidí.

Debata se stala sedmou nejdelší v dějinách páté republiky

Poslanci o věci jednali několik dní dlouho do noci, výjimkou nebylo přerušení schůze ve čtyři ráno. Debata nakonec v součtu trvala 110 hodin a stala se sedmou nejdelší diskusí v dějinách páté republiky, tedy od roku 1958.

Vedle toho patřila mezi zásadní momenty změna v občanském zákoníku. Tam se ruší pojmy otec a matka, které se nahradily obecným termínem rodiče. Původní návrh zákona počítal i s tím, že by lesby mohly moci k oplodnění využít asistovanou reprodukci. Nakonec vláda návrh stáhla. Kabinet ho plánuje znovu předložit, ale výsledek není jasný. Asistovanou reprodukci u lesbických párů podporuje totiž jen třetina obyvatel.

Pokud zákon projde, Francie rozšíří seznam 11 zemí světa, kde jsou sňatky párů stejného pohlaví povoleny. Příslušný zákon již v minulých letech přijaly například Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Norsko, Švédsko, Portugalsko a Argentina. Homosexuální sňatky jsou povolené také v některých částech Spojených států a Mexika.