Je za odchodem papeže stáří, či mocenský boj v kurii?

Vatikán – Papež nehodlá nijak ovlivňovat volbu svého nástupce, oznámil to dnes mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Nechce se po své rezignaci ani jinak zapojovat do vedení katolické církve. Papež Benedikt XVI. včera náhle oznámil, že s koncem února rezignuje. Podle tisku před časem podstoupil tajně operaci. To potvrdil i vatikánský mluvčí, který ovšem zdůraznil, že to nijak neovlivnilo papežovo rozhodnutí rezignovat. Objevují se ovšem spekulace, že by za tím mohl být mocenský boj ve Vatikánu. S věřícími by se měl odcházející Benedikt XVI. rozloučit 27. února na Svatopetrském náměstí.

Pětaosmdesátiletý pontifik při pondělní schůzce svého poradního sboru (konzistoře) oznámil, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. Italský list Il Sole 24 Ore dnes napsal, že papež před třemi měsíci podstoupil na římské klinice operaci, při které mu lékaři vyměnili baterie v kardiostimulátoru.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi následně potvrdil, že skutečně papež podstoupil rutinní operaci a že kardiostimulátor má již několik let. „Neovlivnilo to ale nijak jeho rozhodnutí rezignovat, jednoduše cítil, že mu s narůstajícím věkem scházejí síly,“ vysvětluje mluvčí.

Federico Lombardi, mluvčí Vatikánu:

„Papež uvedl ve svém prohlášení, že chce věnovat čas modlitbám a rozjímání a nechce mít žádnou odpovědnost za vedení církve ani žádnou administrativní či vedoucí funkci.“

V rozhovoru pro BBC jeho bratr Georg Ratzinger uvedl, že lékaři zakázali papeži zaoceánské lety, již delší dobu proto zvažoval, že odstoupí. „Když překročil pětaosmdesátku, pocítil, že jeho věk je stále více znát a že už nemá takové schopnosti, jaké měl dřív a které jsou nutné k plnění jeho povinností,“ řekl bratr. Rezignace byla proto podle něj přirozeným krokem. 

I když se po svém odchodu papež už nechce nijak zapojovat do vedení církve, jeho bratr ujistil, že kdykoli by bylo potřeba, bude dál dostupný.

Ilustrační foto
Zdroj: Osservatore Romano/ISIFA/EPA

Je za odchodem papeže mocenský boj v kurii?

Zpravodaj ČT ve Vatikánu Jakub Nettl upozornil i na spekulace, které se v Itálii po odstoupení papeže objevují. Důvodem rezignace by prý nemuselo být ani tak papežovo stáří jako to, že se mu nepodařilo přesvědčit ostatní hodnostáře k reformě církve. Podle znalců poměrů ve Vatikánu hodil Benedikt „ručník do ringu“, aby ukončil interní válku v kurii. „Neměl sílu bojovat s mocenským centrem kardinálů, kteří se nechtěli vzdát moci,“ nastínil Nettl.  

Vatikán je rozpolcen střetem mezi státním tajemníkem Tarcisiem Bertonem a jeho odpůrci, kteří chtějí dosáhnout jeho propuštění. Bertone je ve Vatikánu už dlouho terčem kritiky kvůli skandálům kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími nebo kvůli konzervativnímu Bratrstvu svatého Pia X. Papež se přitom před několika měsíci postavil na Bertoneho stranu. 

„V minulosti se mocenské boje sváděly v chodbách vatikánských paláců, nyní se dostávají na veřejnost. To je znamení sílící sekularizace a signál, že interní mocenský boj dosáhl dosud nepředstavitelné úrovně,“ soudí vatikánský novinář Marco Politi.

Kdo je Benedikt XVI.
Zdroj: ČT24

Zítra je Popeleční středa a papež se tradičně setkává s věřícími. Na pravidelné středeční setkání s věřícími obyčejně shání lístky dva až tři tisíce lidí. Teď ve frontách na poslední dvě audience čeká několikanásobně víc lidí. Velký zájem veřejnosti Vatikán očekává i na zítřejší večerní mši. Z menší baziliky Sant'Anselmo ji proto úřady přesunuly do baziliky svatého Petra. Obřad budou věřící moct sledovat i na obrazovkách na Svatopetrském náměstí.

Klaus je z odchodu papeže smutný

Na zprávu o abdikaci papeže dnes zareagoval i český prezident Václav Klaus, který označil jeho odchod za symbolickou součást příznaků konce epochy. Poděkoval mu za jeho působení a především za hájení tradičních hodnot.

Prezident ČR Václav Klaus:

„Patřil k nevelkému počtu osobností současného světa, které se nevezly na laciné vlně všeobecného pokrokářství. Uvědomoval si nebezpečí plynoucí ze ztráty tradičních hodnot, nebezpečí plynoucí z rozpadající se instituce rodiny a národního státu i z překotného evropského integračního projektu a uměl to dát najevo. Byl proto často mediálně atakován – čemuž jsem také velmi dobře rozuměl.“

Papežův nástupce by měl být podle zdrojů z Vatikánu znám do Velikonoc, které letos připadají na 1. dubna. Příštího papeže bude volit 117členné konkláve v Sixtinské kapli ve Vatikánu. I když se objevují nejrůznější spekulace, kdo Benedikta XVI. nahradí, sám odstupující papež nechce do volby nijak zasahovat.

Georg Ratzinger je ale přesvědčený, že příští papež bude z Evropy. „Jsem přesvědčený, že to bude papež z některé z evropských zemí,“ myslí si. Případní kandidáti z Afriky nebo z Latinské Ameriky nejsou podle něj tak známí a nemají ani dostatek zkušeností.