Po Indii šok i v JAR – dívka měla rozpárané břicho

Johannesburg – V JAR dvojice mužů brutálně znásilnila sedmnáctiletou dívku, která na následky zranění zemřela. V zemi, kde je jinak sexuální násilí poměrně běžné, vyvolal tento zločin šok, podobně jako tomu bylo v případě znásilnění mladé Indky. V Indii za to čelí pětice násilníků u soudu trestu smrti. Jihoafrická ministryně pro ženské otázky i veřejnost žádají i pro útočníky z JAR nejpřísnější trest.

Na začátku února se našla na staveništi zubožená sedmnáctiletá dívka. Měla rozříznuté břicho, předtím ji měli útočníci ještě znásilnit. Dívka později v nemocnici zemřela, stačila ale identifikovat jednoho z násilníků. 

Policie během vyšetřování zadržela tři muže, jednoho ale kvůli nedostatku důkazů propustila. Dalším dvěma ale hrozí až doživotí. Pro nejpřísnější trest se dnes vyslovila i jihoafrická ministryně pro otázku žen. Před budovou soudu, kde dnes oba podezřelí stanuli, demonstrovalo asi sto lidí. I oni žádali, aby úřady neměly s násilníky slitování. 

Zločin upozornil na vysokou míru násilí na ženách a dětech v JAR. Mezi lety 2011 a 2012 zde úřady registrovaly více než 64 500 případů znásilnění. V přepočtu na počet obyvatel je v JAR těchto trestných činů hlášeno nejvíc z členských států Interpolu.

Podobný případ se řeší i v Indii, kde před soudem stojí pětice útočníků, kteří znásilnili a zbili mladou Indku. Ta následkům zranění podlehla. Případ vyvolal v zemi velký ohlas a veřejnost více diskutuje o sexuálním násilí, které se v Indii často toleruje. Indické úřady už ale v reakci zpřísnily tresty za sexuální zločiny. Muži jsou kromě znásilnění obvinění i z vraždy a hrozí jim kvůli tomu i trest smrti.