Thajská armáda zabila při přestřelce 19 ozbrojenců

Bangkok - Thajští vojáci zabili 19 muslimských ozbrojenců, kteří dnes v ranních hodinách napadli jejich základnu na neklidném jihu země. Jednalo se o největší ztráty při jedné akci, jaké muslimští povstalci utrpěli za devět let trvání konfliktu. Přestřelka mezi vojáky a zhruba 60 ozbrojenci v Narátchivátu u malajsijských hranic byla zatím posledním ze série útoků, jejichž dějištěm jsou tři nejjižnější thajské provincie.

V neděli bylo při útoku ozbrojenců zabito pět thajských vojáků. Ten následoval po vlně násilností zacílených proti civilistům včetně únorového případu, kdy byli nalezeni mrtví čtyři prodavači ovoce, které někdo zastřelil, když měli svázané ruce i nohy.

Násilí v provinciích Jalá, Narátchivát a Pattání přimělo vládu uvažovat o vyhlášení zákazu vycházení přinejmenším v některých částech tohoto území. Armáda už na základě nouzové vyhlášky získala široké pravomoci k prohledávání domů a zadržování podezřelých osob.

Zmíněné tři provincie bývaly svého času součástí nezávislého malajského muslimského sultanátu, který Thajsko anektovalo v roce 1909. Muslimové v této oblasti bohaté na kaučuk nesouhlasí s přítomností desítek tisíc příslušníků policie, armády a státem vyzbrojených buddhistických gard.

Podle skupiny Deep South Watch bylo na jihu Thajska zabito více než 5 300 lidí od roku 2004, kdy místní ozbrojenci zahájili boj za větší autonomii. Zhruba 80 procent obyvatel provincií Jalá, Narátchivát a Pattání jsou muslimové a mluví malajským dialektem. Celé Thajsko je převážně buddhistická země.