Neonacisty v Drážďanech obklíčil lidský řetěz

Drážďany - Na tři tisíce strážců zákona dohlíží na pochod neonacistů v Drážďanech. Ti si připomínají 68 let od zničení saské metropole spojeneckým bombardováním, které za sebou zanechalo desetitisíce mrtvých a Drážďany proměnilo v ruiny. Proti zneužití výročí neonacisty protestují odpůrci extrémní pravice, kteří zablokovali centrum Drážďan.

Lidský řetěz obemknul historické centrum Drážďan a bránil tak neonacistům v demonstraci a propagaci jejich ideologie. Spojilo se v něm přes deset ticíc lidí. Do akce proti pravicovým extremistům se zapojili anarchisté, odpůrci neonacismu i místní obyvatelé.

Na Drážďanském náměstí se pokusilo shromáždit až 1 200 neonacistických demonstrantů, obklíčili je ale míroví demonstranti. Tady taky podle zpravodaje ČT Martina Jonáše došlo k několika potyčkám mezi přívrženci extrémní pravice a anarchisty. Střety obou táborů se za dohledu více než 3500 policistů omezily převážně jen na házení sněhovými koulemi a odpalování pyrotechniky.

Během celého dne proběhlo několik oficiálních vzpomínkových akcí, které si kladou za cíl upozornit na skutečné viníky lidského utrpení v saské metropoli během druhé světové války. Uskutečnily se třeba na místech, kde pracovali lidé v rámci takzvaného totálního nasazení, nebo v nedalekém sběrném táboře, odkud odjížděli Židé do vyhlazovacích táborů.

Na bezpečnost dohlížejí 3 tisícovky německých policistů. V paměti ještě bezpečnostní složky mají konfliktní vývoj událostí v roce 2011, kdy při násilných střetech bylo zraněno kolem stovky policistů.

Při náletech Britů a Američanů na Drážďany 13. a 14. února 1945 zahynulo podle odhadů asi 25 tisíc lidí.