Každý může být Bulharem – za 8 milionů

Sofia – Bulharským občanem se může stát kdokoli, kdo investuje v přepočtu 7,8 milionu korun do některého z bulharských podniků. Umožňuje to nový zákon, který sice vetoval prezident, jenže dnes ho přehlasoval bulharský parlament. Zákon zároveň zmírňuje požadavky pro získání trvalého pobytu v zemi.

Bulharský pas může být pro cizince v podstatě vstupenkou do schengenského prostoru. Umožňuje také pracovat v západní Evropě. Nový zákon přitom nabízí trvalý pobyt v Bulharsku cizinci, který investoval 600 tisíc leva do bulharského podniku. Pokud investuje do některého ze zaostalejších regionů Bulharska, stačí jen 250 tisíc leva. 

Dříve zahraniční investor musel vložit nejméně čtyři miliony leva do bulharské firmy s přinejmenším padesátkou zaměstnanců, aby trvalý pobyt získal. 

Bulharský prezident Rosen Plevneliev se ale obával, že by se v podstatě udělovalo občanství za peníze. Zákon proto vetoval. Veto přimělo parlament zákon znovu posoudit, nakonec ale prošel návrh napodruhé, což znamená, že ho už teď musí prezident podepsat. 

Parlament vyhověl prezidentovi pouze tím, že zmírnil podmínky pro získání trvalého pobytu, který by cizinec měl získat rok před tím, než si bude smět podat žádost o naturalizaci. 

Bulharsko vstoupilo v roce 2007 do EU, kde zůstává jednou z nejchudších zemí. Od nového zákona si poslanci slibují, že přilákají nové přímé zahraniční investice.