Obama ujistil Japonsko o účinnosti jaderného deštníku USA

Washington - Americký prezident Barack Obama ve středu v telefonickém rozhovoru ujistil japonského premiéra Šinzóa Abeho o platnosti obranných závazků USA včetně „posíleného odstrašení s pomocí amerického jaderného deštníku“. Podle zprávy Bílého domu byl předmětem rozhovoru nedávný nový jaderný test KLDR.

Obama a Abe se dohodli na těsné spolupráci s cílem dosáhnout zásadní akce na půdě Rady bezpečnosti OSN. Chtějí tak přimět Severní Koreu k zastavení jaderného programu a vývoje balistických raket. Washington prý stojí pevně za svými závazky ohledně japonské bezpečnosti „včetně posílené odstrašující síly, kterou poskytuje americký jaderný deštník“.

Pchjongjang v úterý odpálil pokusnou jadernou nálož, třetí a nejsilnější od prvního pokusu v roce 2006. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT, což je zhruba třetinová síla pumy, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.

Japonsko po jaderném testu KLDR posílilo obranná opatření. Vědci sbírají vzorky ze vzduchu, aby odhalili případné stopy radiace.

Šinzó Abe
Zdroj: ČT24
Vydáno pod